Predsjednik NSRS tvrdi

Čubrilović: Presuda Karadžiću neće imati posljedice po status RS u okviru BiH

Front20.03.19, 16:33h

Čubrilović: Presuda Karadžiću neće imati posljedice po status RS u okviru BiH
U pisanoj izjavi Čubrilović navodi da je presudom potvrđeno "uvjerenje naroda RS da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan s ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u Bosni i Hercegovini“

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću „nema, niti će imati bilo kakve posljedice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status RS u okviru BiH“. 

 

Tvrdi da je presudom Haški tribunal samo potvrdio, kako je naveo, svoju istinsku prirodu i u potpunosti „podredio pravo politici, dokazavši da je sve ove godine bio pristrasno u službi ostvarivanja političkih ciljeva“. 

 

U pisanoj izjavi Čubrilović navodi da je presudom potvrđeno "uvjerenje naroda RS da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan s ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u Bosni i Hercegovini“. 

 

- Jasno je da Haški sud nije doprinio pomirenju u Bosni i Hercegovini, zbog čega je navodno i bio osnovan. Šta više, produbio je razdor između naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobađajući počinioce dokumentovanih zločina počinjenih nad srpskim civilima, kao što su npr. zločini muslimanskih snaga počinjeni u Kravicama, Sasama i Zalazju – navodi Čubrilović. 

 

Iako u Statutu Haškog tribunala piše, kako je dodao, da je svrha njegovog osnivanja "principijelno kažnjavanje svih ratnih zločina“, što bi trebalo da doprinese pomirenju na ovim prostorima, jasno je da Tribunal „nije ispunio svoju misiju i da je pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup u svom radu“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!