Bez dlake na jeziku

Komšić: Presuda Karadžiću predstavlja pravdu za sve žrtve koje su istrebljivane u sklopu genocidnog projekta stvaranja RS

Front20.03.19, 16:25h

Komšić: Presuda Karadžiću predstavlja pravdu za sve žrtve koje su istrebljivane u sklopu genocidnog projekta stvaranja RS
Ističe da ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane

 

Današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske, kazao je nakon presude Radovanu Karadžiću član Predsjedništva BiH Željko Komšić

 

Ističe da danas, prije svega, 'moramo biti u mislima sa preživjelima i porodicama žrtava genocida'. 

 

- Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator – kazao je Komšić.  

 

Ističe da ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. 

 

- Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitirati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno – kazao je Komšić. 

 

Komšić podsjeća da je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haga još 2007. godine utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH. 

 

Kako je istakao Komšić, ovo je i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!