Jutros akcija SIPA-e na području Banjaluke

Uhapšen Duško Suvara zvani Hans, osumnjičeni za silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, zastrašivanja...

Hronika20.03.19, 10:43h

Uhapšen Duško Suvara zvani Hans, osumnjičeni za silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, zastrašivanja...
Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu

 

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Banjaluke, uhaspili su osumnjičenog Duška Suvaru zvanog "Hans" rođenog 1971. godine u Livnu.

 

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Osumnjičeni se tereti da je na području Glamoča, naoružan, prijetnjama po život žrtava i članova njihovih obitelji, pucajući iz vatrenog oružja, nasilno odvodio žrtve iz kuća i od njihovih porodica te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, te mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

 

Osumnjičeni se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

 

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još