Deset dana prije predviđenog izlaska

EU donijela mjere za ublažavanje posljedica mogućeg Brexita bez sporazuma

Front19.03.19, 21:05h

EU donijela mjere za ublažavanje posljedica mogućeg Brexita bez sporazuma
Riječ je o mjerama koje se, među ostalima, odnose na socijalnu sigurnost, saobraćaj ili ribarstvo

 

Vijeće Evropske unije prihvatilo je nekoliko zakonodavnih mjera u okviru priprema za eventualni izlazak Velike Britanije bez sporazuma oko čega i dalje vlada velika neizvjesnost.

 

Deset dana prije predviđenog izlaska još uvijek nije poznato hoće li se Brexit desiti bez sporazuma i hoće li Velika Britanija tražiti odgađanje izlaska na određeni period.

 

Stoga, u Evropskoj uniji, koja stalno poručuje da želi uređen Brexit bez naglih promjena, donose mjere kako bi se ublažile posljedice eventualnog izlaska bez sporazuma, prenosi agencija Anadolija.

 

Riječ je o mjerama koje se, među ostalima, odnose na socijalnu sigurnost, saobraćaj ili ribarstvo.

 

- Te mjere su privremene, ograničenog dometa, koje je EU usvojila jednostrano. One ni na koji način ne mogu osigurati sve koristi od punog članstva u EU ili imati isti učinak kao odredbe o prijelaznom periodu, koje su dio sporazuma o razdruživanju. U nekim područjima te su mjere uvjetovane reciprocročim mjerama s britanske strane - navodi Vijeće EU-a.

 

Izlazak Velike Britanije dominirat će dvodnevnim sastankom na vrhu EU-a, koji počinje u četvrtak u Briselu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!