Sumnja u teroristički motiv za napad

Holandska policija pronašla pismo u autu u kojem se krio napadač iz Utrechta

Hronika19.03.19, 19:57h

Holandska policija pronašla pismo u autu u kojem se krio napadač iz Utrechta
Pored glavog osumnjičenig, 37-godišnjeg turskog državljana, policija je uhapsila još dvojicu muškaraca, u dobi od 23 i 27 godina, i sva trojica su u pritvoru

 

Holandska policija saopćila je danas da je pronašla pismo koje ukazuje na teroristički motiv u smrtonosnom napadu u Utrechtu.

 

Tri osobe su ubijene jučer u tramvaju u zapadnom dijelu Utrechta tokom pucnjave, a pet ranjeno. Incident je privremeno blokirao život u gradu, a nivo prijetnje od terorizma je povišen.

 

Pismo je pronađeno u automobilu u kome se krio napadač, saopćila je danas policija, dodajući kako ostali prikupljeni dokazi ukazuju da je riječ o terorizmu.

 

Istražitelji, ipak, još nisu odbacili druge eventualne motive, kao što su porodične razmirice.

 

Pojavile su se spekulacije da je napadač mogao biti poznat žrtvama, ali je policija danas saopćila da "nema direktnih veza" između glavnog osumnjičenog i ubijenih u napadu.

 

Pored glavog osumnjičenig, 37-godišnjeg turskog državljana, policija je uhapsila još dvojicu muškaraca, u dobi od 23 i 27 godina, i sva trojica su u pritvoru.

 

Gradonačelnik Utrechta Jan van Zanen danas je pogrešno saopćio da su dvojica osumnjičnih oslobođeni.

 

Holandski parlament danas je u Den Haagu minutom šutnje odao počast žrtvama napada.

 

- Holandija je pogođena ravno u srce. Našem povjerenju zadat je težak udarac - izjavio je  holandski premijer Mark Rutte, prenosi dpa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!