u cilju zaštite mentalnog zdravlja

CEB odobrio 11 miliona eura kredita za šest psihijatrijskih klinika u BiH, evo u kojim gradovima

Hronika15.03.19, 18:28h

CEB odobrio 11 miliona eura kredita za šest psihijatrijskih klinika u BiH, evo u kojim gradovima
Cilj je poboljšati funkcionalnost zgrada, s posebnim akcentom na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće

 

Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) odobrila je kredit od 11 miliona eura vladi Bosne i Hercegovine u cilju finansijskih ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja, saopćeno je u petak iz CEB-a.  

 

Tokom proteklih nekoliko godina, Bosna i Hercrgovina uložila je značajna sredstva u zdravstveni sektor, usmjeravajući se na unaprijeđenje medicinskih ustanova i opreme za liječenje u segmentu primarne zdrtavstvene zaštite, navodi se u saopćenju.  

 

Kredit od 11 miliona eura bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Kokretnije, njime će se finansirati izgradnja i modernizacija šest psihijatrijskih klinika smještenih u Banja Luci, Modriči, Sokocu, Višegradu, Sarajevu i Mostaru.  Cilj je poboljšati funkcionalnost zgrada, s posebnim akcentom na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće. 

 

Ukupno, time će se unaprijediti zdravstvene ustanove u skladu sa standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije. Također će poboljšati okruženje za pacijente i radni uslovi za osoblje. Očekuje se da će kredit CEB doprinijeti ne samo medicinskom osoblju i oko 900 osoba koji su rezidentni pacijenti u klinikama, nego također i hiljadama osoba koje koriste te ustanove na vankliničkoj osnovi  svake godine. 

 

To nije prvi kredit CEB dodijeljen Bosni i Hercegovini za ulagnja u zdravstveni sektor. U posljednje dvije godine, dva odobrena projekta bila su usmjerena na izgradnju centara primarne zdravstvene zaštite i moderniziranje postojećih u cilju jačanja održivosti sistema zdravstvene zaštite, saopčćeno je u petak iz CEB-a. 

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!