Pucnjava u dvije džamije

Broj poginulih u terorističkom napadu na Novom Zelandu popeo se na 49

Hronika15.03.19, 11:03h

Broj poginulih u terorističkom napadu na Novom Zelandu popeo se na 49
Nakon oružanog napada, novozelandska policija upozorila je da se zatvore sve džamije u zemlji

 

Najmanje 49 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, u Novom Zelandu. 

 

Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu. 

 

- U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Ono što mogu kazati jeste da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje desilo je dosad neviđen čin nasilja - kazala je ranije premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, prenosi agencija Anadolija.    

 

Napadi su izvedeni tokom obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, a iz policije također navode kako su nakon napada uhapšene četiri osobe, među kojima i jedna žena.  

 

Nakon oružanog napada, novozelandska policija upozorila je da se zatvore sve džamije u zemlji.  

 

U međuvremenu, australijski premijer Scott Morisson je potvrdio da je državljanin Australije jedan od napadača na džamije u Novom Zelandu  

 

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush izjavio je kako još uvijek ne može govoriti o broju poginulih i ranjenih u napadima. Nakon napada u Christchurcu obustavljena je nastava u školama, blokirane su brojne ulice, u bolnicama rade odjeli samo za hitne slučajeve, snage sigurnosti su u stanju alarma.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!