Stanić pred Sudom BiH zbog ubistava, prisilnih nestanaka, mučenja, pljački...

Mektić odbio da suspenduje optuženog za najteže ratne zločine: 'Ne možemo to uraditi jer javnost očekuje...'

Front13.03.19, 19:55h

Mektić odbio da suspenduje optuženog za najteže ratne zločine: 'Ne možemo to uraditi jer javnost očekuje...'
Stanić je pred Sudom BiH optužen za najteže zločine. Uz Stanića, na optuženičkoj klupi trebaju se naći Miroslav Kraljević zvani Mićo, Mane Đurić i Goran Garić

 

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH danas je priznao da Radenko Stanić, osumnjičen za ratne zločine neće biti suspendovan iz Ministarstva! Na pitanje novinara Patrije zašto nije suspendirao Stanića nakon što je potvrđena optužnica u njegovom slučaju i na konstataciju da javnost očekuje rasplet ove situacije, Mektić je kazao da javnost ne može očekivati nečiju suspenziju.

 

„Tačnije ne možemo mi suspendovati nekog jer to javnost očekuje. Po zakonu u ovom slučaju nije obavezna suspenzija. Ja sam konsultovao pravnu službu i oni su mi kazali da u ovom slučaju nije obavezna suspenzija. Dakle, Stanić nije morao biti suspendovan“, kazao je Mektić za NAP.

 

Da ministar Mektić nije u pravu svjedoči Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, na koji se pozivaju i iz Ministarstva. Dakle, član 58. stav 2. tačka a) propisuje da se preventivna suspenzija koristi „ako je protiv državnog službenika pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje se izriče kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina“. Za krivično djelo koje se Mektićevom pomoćniku Staniću stavlja na teret propisana je minimalna kazna od deset godina zatvora: „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva KZ BiH“.

 

Stanić je pred Sudom BiH optužen za najteže zločine. Uz Stanića, na optuženičkoj klupi trebaju se naći Miroslav Kraljević zvani Mićo, Mane Đurić i Goran Garić. Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!