Miletić razočaran

Ko je glasao protiv: Ovo su imena zastupnika kojima okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije za osudu

Front13.03.19, 11:48h

Ko je glasao protiv: Ovo su imena zastupnika kojima okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije za osudu
Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio je dužan da osudi takav događaj. Potrudio sam se da ne upotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo dam pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu - kazao je Miletić

 

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) izrazio je razočarenje jer njegova inicijativa kojom je tražio osudu okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije dobila podršku. 

 

- Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio je dužan da osudi takav događaj. Potrudio sam se da ne upotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo dam pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu - dodao je. 

 

Miletić smatra da su osobe koje su učestvovale na tom skupu počinile krivično djelo iz člana 145 Krivičnog zakona BiH jer su na javnom mjestu, na javan način izazivali vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju, što za njega samo po sebi zaslužuje posebnu pažnju. 

 

To mišljenje je iznio posebno imajući u vidu da je BiH sklona sigurnosnim izazovima, kako ih je nazvao, te je ocijenio da je to vjerovatno samo jedan u nizu takvih događaja, niti je posljednji niti prvi. 

 

- Propustili smo priliku da uz međunarodne zvaničnike, ambasadore i evropske parlamentarce osudimo taj čin. Sramotno je da se nismo oglasili o tome  i da to što se dogodilo u Višegradu nazovemo pravim imenom. To je fašizam - rekao je Miletić nakon sjednice Doma naroda PSBiH.  

 

Protiv Miletićeve inicijative glasali su svi delegati u Klubu Srba od kojih su četiri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Lazar Prodanović) te Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS) 

 

Protiv su bili i tri delegata Kluba Hrvata, sva tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara, Bariša Čolak i Dragan Čović, a Marina Pendeš također iz HDZ-a BiH nije prisustvovala sjednici. 

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu DF-a kada je u pitanju ulazak u vlast na federalnom i državnom nivou, Miletić je podsjetio da je Predsjedništvo te stranke jučer višesatno zasjedalo, a zbog brojnih prijedloga formirana je radna grupa koja će ih objediniti. 

 

O njima će se ponovo izjašnjavati Predsjedništvo DF-a kako bi se otvorio proces razgovora oko učešća na svim nivoima vlasti u BiH, a svojima eventualnim partnerima taj dokument će ponuditi kao zahtjeve DF-a. 

 

- To ne znači da smo mi siguran partner bilo kome uključujući i Stranku demokratske akcije (SDA) jer možda oni ili HDZ ili neke druge stranke ne budu pristale na to - dodao je Miletić. 

 

Istaknuo je da DF ispunjava obaveze koje ima prema koaliciji unutar Bh. bloka, dodajući da ta stranka, koja je jedna od šest unutar Bloka neće napuštati tu koaliciju, a za sada se to odnosi na Kanton Sarajevo.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još