POGLEDAJTE OVAJ GRAD – TO JE MUZEJ!

Nenad Dizdarević i Ademir Kenović: Zašto je važan muzej "Valter brani Sarajevo"!

Kultura11.03.19, 06:47h

Nenad Dizdarević i Ademir Kenović: Zašto je važan muzej
Dok ubrzano traju radovi na muzeju „Valter brani Sarajevo“, koji treba da ima svoju premijernu prezentaciju šestog aprila ove godine, Filmski centar Sarajevo započinje promotivnu kampanju čiji je cilj javnosti približiti značaj ovog kulturnog i turističkog događaja u glavnom gradu BiH

 

Prvi filmski muzej "Valter brani Sarajevo" otvoriće vrata za prve goste 6. aprila - na Dan grada Sarajeva, a javnost će imati priliku da pogleda prezentaciju i izgled nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svijetu.

 

 

Nastao je u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej, sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao film po kojem nosi naziv, vezanim i za historijsku ličnost Valtera.

 

Filmski centar Sarajevo ovih dana je započeo i veliku promotivnu kampanju čiji je cilj javnosti približiti značaj ovog kulturnog i turističkog događaja u glavnom gradu BiH.Poznati filmski reditelji Nenad Dizdarević i Ademir Kenović u promotivnom video spotivima Fimskog centra Sarajevo objašnjavaju zašto je za njih ovo važan projekat za bh. film, domaću kulturu, ali i grad Sarajevo.

 

 

Projekt vodi Jasmin Duraković, koji je,  u ime Filmskog centra Sarajevo,  idejni pokretač muzeja, dok je za potrebe realizacije muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti.

 

Scenograf je profesor Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner Sanja Kulenović, kostimograf Belma Žižko. Majstor svjetla je Fahrudin Hadžanović.

 

Posebna atrakcija u muzeju biće likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i filma. Ovaj dio posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska. Uključeni su i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Dado Džihan, poznati muzičar i autor filmske muzike, kreaira i audio zvuk za muzej. Reditelj Nedim Karalić radi video segment za muzej i medijsku kampanju, dok je Izvršni menadžer projekta  Mija Šego.

 

Partner projekta je Grad Sarajevo, a projekat podržavaju  brojne institucije iz filmske industrije u BiH i regije, te medijske kuće.

 

(Filmski centar Sarajevo/DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još