Novi godišnji izvještaj Evropske komore

BiH pala na listi zemalja pogodnih za biznis: Samo jedna država je gora od nas

Biznis Klub08.03.19, 16:01h

BiH pala na listi zemalja pogodnih za biznis: Samo jedna država je gora od nas
Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja – Doing Business izvještaju Svjetske banke i Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala

 

Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, a Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocjenjivanih država. Bosna i Hercegovina nalazi se na pretposljednjoj, 45. poziciji, što je za jedno mjesto slabije nego prošle godine, prema novom godišnjem izvještaju Evropske komore, javlja Biznisinfo.ba.

 

Kako se navodi u publikaciji EUCham-a, “Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019”, objavljenoj na zvaničnom sajtu ove asocijacije sa sjedištem u Budimpešti, nordijske zemlje predvode listu evropskih zemalja u kojima je najbolje poslovati, budući da iza Danske slijede Norveška (2), Švedska (3) i Finska (4), dok peto mjesto drži Velika Britanija.

 

Zemlja koja je najviše napredovala u odnosu na prethodni izvještaj je Turska, čija je ocjena poboljšana za 3,10 poena, zahvaljujući čemu se popela za četiri mjesta na 34. poziciju, dok je Grčka zabilježila najveće smanjenje ocjene (-1,47 poena), skliznuvši sa 34. na 36. mesto.

 

Srbija je ove godine dobila za 0,82 poena nižu ocjenu nego 2018. godine, pa je pomjerena sa prošlogodišnje 36. pozicije na 37. mjesto ove godine, a za jedno mjesto se spustila i Slovenija u odnosu na 2018. i sada se nalazi na poziciji 22.

 

Hrvatska se zadržala na 29. mjestu, dok se Sjeverna Makedonija popela sa lanjskog 33. na 31. mjesto.

 

Najveći pad na rang listi od zemalja iz regiona bilježi Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30. poziciji, a sada je na 33. mjestu.

 

Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja – Doing Business izvještaju Svjetske banke i Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala, navodi EUCham, prenosi Tanjug.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

(


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!