simbolično obilježavanje međunarodnog dana prava žena

Pogledajte predstavu Mateia Visnieca 'Žena kao bojno polje' 8. marta u SARTR-u

Kultura06.03.19, 14:18h

Pogledajte predstavu Mateia Visnieca 'Žena kao bojno polje' 8. marta u SARTR-u
Predstava „Žena kao bojno polje“ odigrat će se na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak 8. Marta u 20. sati

 

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra održana Press konferencija povodom gostujuće predstave „Žena kao bojno polje“ autora Matei Visnieca, u režiji  Jean – Luc Oliviera, a u produkciji teatra Compagnie Le Glob.

 

Na press konferenciji prisutnima su se obratili; Direktor SARTR-a Aleš Kurt, Direktor Francuskog instituta Emanuele Mouries, reditelj predstave Jean- Luc Olivier i glumice Clementine Couic i Marie Delmares.


Direktor Sarajevskog ratnog teatra izrazio je zadovoljstvo što je Sarajevski ratni teatrar u prilici da ugosti predstavu „Žena kao bojno polje“, francusko – rumunskog autora Matei Visnieca koji se bavi temom onoga što se dešavalo na Balkanu devedesetih godina i da na taj način simbolično obilježi međunarodni dan prava žena – 8. Mart. Istakao je da se radi o predstavi koja je nedavno imala svoju premijeru u teatru Compagnie Le Glob, te da je ovo prvo gostovanje ove predstave izvan francuske. Također, je istakao da je Jean – Luc Oliver već dugi niz godina prijatelj SARTR-a, koji je kroz svoje projekte na više načina ostvario saradnju sa Sarajevskim ratnim teatrom, te da Jean Luc Olivier ovu predstavu posvećuje Safetu Plakalu, osnivaču Sarajevskog ratnog teatra s kojim je dugi niz godina sarađivao.

 

Direktor Francuskog instituta Emanuele Mouries je naglasio da Francuski institut svake godine na neki način obilježava međunarodni dan prava žena – 8. Mart. Te da sa zadovoljstvom ove godine taj dan obilježavaju u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom i predstavom „Žena kao bojno polje“ koja je nastala prema tekstu koji je napisan 1999. Godine, a preveden na više od trideset jezika. 

 

Jean – Luc Olivier izrazio je zadovoljstvo što je ovaj tekst preveden na BHS jezik i što na ovaj način nastavlja saradnju sa SARTR-om koja traje već 20 godina, a koju je započeo sa gospodinom Safetom Plakalom, a sa zadovoljstvom je nastavlja sa Alešom Kurtom.

 

Glumice, Clementine Couic i Marie Delmares istakle su da im je veliko zadovoljstvo igrati u Sarajevu i pred publikom koju direktno dotiče tematika ove predstave, te istakle da iako je trematika teška i surova, predstava progovara i šalje poruku koja tjera i na suze i  na smijeh.

 

Predstava „Žena kao bojno polje“ odigrat će se na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak 8. Marta u 20. sati. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox FB stranice Sarajevskog ratnog teatra.

 

Dobro došli u SARTR!  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZiN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!