Neophodne procedure u MVP-u pri kraju

Udovice ISIL-ovaca iz Sirije stižu u BiH: Čekaju ih sankcije i programi deradikalizacije

Hronika05.03.19, 11:18h

Udovice ISIL-ovaca iz Sirije stižu u BiH: Čekaju ih sankcije i programi deradikalizacije
Naše državljanke u zemlju će, najvjerovatnije, biti prebačene uz pomoć snaga SAD, koje bi ih iz Sirije trebale direktno prebaciti avionom u BiH

 

U Bosnu i Hercegovinu veoma brzo mogla bi se vratiti prva grupa udovica iz Sirije čiji su muževi poginuli u redovima ISIL-a, a one se trenutno nalaze u kampovima pod kontrolom Kurda, Avaz.  

 

Kako tvrdi naš izvor iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman, za prvu grupu od tri žene iz BiH koje se nalaze u kampu El-Roj na obalama Eufrata na sjeveru Sirije, Koordinaciono tijelo formirano pri ovom ministarstvu ubrzalo je aktivnosti koje se moraju ispuniti da bi se one vratile u zemlju.

 

- Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju bh. državljanstvo, a potom se i ispituje njihova uloga u ISIL-u. Za sada su u saradnji s njihovim porodicama ovdje, u BiH, za tri žene i njihovu djecu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosjei, a sve se radi u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno s njihovim nadležnim tijelima, s kojima koordiniramo sve aktivnosti. Ta prva grupa žena mogla bi se veoma brzo vratiti u BiH – kaže sagovornik.

 

bosanke-u-siriji-hidzab-isil


On ističe da će naše državljanke u zemlju, najvjerovatnije, biti prebačene uz pomoć snaga Sjedinjenih Američkih Država, koje bi ih iz Sirije trebale direktno prebaciti avionom u BiH. Istovremeno se, navodi dalje naš izvor, razmatraju svi mehanizmi za eventualno sankcioniranje žena koje su svojim odlaskom podržale ISIL, ali i programi njihove deradikalizacije.


 
U Ministarvu vanjskih poslova BiH tražili smo i zvaničnu potvrdu ovih informacija, ali na pisane upite još nismo dobili odgovore.


Dok se čeka rješavanje sudbine bh. državljanki u Siriji, “Glas Amerike” objavio je fotografiju jedne od žena u kampu El-Roj, snimljenu u prošli petak, za koju tvrde da je 30-godišnja Sabina iz Bosne i da je udovica bivšeg pripadnika ISIL-a.  

 

Ona je rekla da je došla da živi u "Islamsku državu", jer je njen muž smatrao da je to pravo mjesto za budućnost njegove porodice te je rekla da je “bila mlada i luda” kad se odlučila na dolazak u Siriju.


 
Navedeno je da u tom kampu u izuzetno teškim uvjetima živi 400 žena i djeca, ali i muškaraca iz različitih zemalja svijeta, koji čekaju hoće li ih njihove zemlje prihvatiti.

 

Kamp kontroliraju kurdske snage, a pod nadzorom su američkih snaga.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!