UNIŠTENA MLADOST, UNIŠTENI ŽIVOTI

Kakva sudbina čeka mlade ISIL-ovke porijeklom iz BiH ako se vrate u Austriju, a šta će biti sa njihovom djecom?

Hronika05.03.19, 10:28h

Kakva sudbina čeka mlade ISIL-ovke porijeklom iz BiH ako se vrate u Austriju, a šta će biti sa njihovom djecom?
Sabinu i Samru regrutirao je klerik Ebu Tejma, odnosno Mirsad Omerović iz BiH, koji trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora u Austriji

 


Tinejdžerke opisane kao džihadističke “pin up poster djevojke”, podrijetlom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže Islamskoj državi, mogle bi se suočiti s 15 godina zatvora ako se vrate, piše “Daily Mail”, prenosi Srna.


Samra Kešinović imala je samo 16, a njena drugarica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u travnju 2014. godine.


U međuvremenu, one su se udale za borce Islamske države i rodile djecu i pojavile su se na više propagandnih plakata i snimaka za grupu, obično okružene borcima naoružanim “kalašnjikovima”.


Za ove djevojke u prosincu je objavljeno da su ubijene, ali prema podacima austrijske obavještajne službe te informacije nisu točne.


Musa el Hasan Diau iz austrijske Organizacije za deradikalizaciju (DERAD) rekao je da Samri Kešinović i Sabini Selimović prijeti robija od 15 godina ako se vrate u Austriju.


On je rekao da se one suočavaju sa mnogobrojnim optužbama – od širenja terorističke propagande do ubojstva, piše list.


Također, u slučaju njihovog povratka u Austriju njihovu djecu bi preuzela država.


Diau je rekao da bi djecu mogli smjestiti kod obitelji ukoliko se utvrdi da djeca nemaju simpatije prema islamistima.


Također, ove tinejdžerke bile bi saslušane kako bi se utvrdilo koliko je kod njih duboko ukorijenjena teroristička ideologija.


Diau je rekao da je veoma čest slučaj da se osobe, koje su boravile među džihadistima, vrate razočarane, ali i dalje čvrsto vjeruju u kalifat.


Sabinu i Samru regrutirao je klerik Ebu Tejma, odnosno Mirsad Omerović iz BiH, koji trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora u Austriji.


Tužiteljstvo je priopćilo da je Omerović proputovao Europu kao pop zvijezda na turneji vozeći se preskupim kolima kupljenim od novca vjernika.


On je osuđen u srpnju 2016. godine zbog regrutiranja više od 160 boraca za Islamsku državu u Siriji.


Obje djevojke su djeca izbjeglica iz BiH koji su u Austriju došli devedesetih godina 20. stoljeća.


One su navodno ostavile poruku svojim obiteljima prije nego što su pobjegle u kojoj je pisalo da ih nitko ne treba tražiti.


– Nemojte nas tražiti. Služit ćemo Allahu i umrijet ćemo za njega – napisale su one.


(HMS/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!