Bivši premijer KS o svemu pomalo

Konaković: Bošnjaci su dopustili da se njihov ponos i čast vrijeđa radi političkih poena

Front05.03.19, 10:23h

Konaković: Bošnjaci su dopustili da se njihov ponos i čast vrijeđa radi političkih poena
Zabrinjavajuće je što se i dalje radi na vještačkom izazivanju tenzija pa ih to stavlja u neku funkciju zaštitnika, a neko se uvijek upeca na takvu vrstu retorike. Povlače se nekakve apelacije u vezi promjene imena RS, pa priče o izbornom zakonu, pa o otcjepljenju, to su njihovi alati, ali ne vjerujem da su to neke trgovine

 

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, gostovao je na N1.

 

Konaković je za N1 komentarisao statuu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na karnevalu u Čapljini te nam je rekao kako on ne bi davao previše pažnje maskenbalu, kao i da je bilo ozbiljnijih situacija gdje je trebalo reagovati, kao što su slučajevi kada su neke opštine i vijeća proglašavali Komšića personom non grata, te da je to za osuditi, kako je istakao.

 

Konaković je bio i zastupnik i premijer, sada predsjedavajući Skupštine KS, a na pitanje da li ova ekipa danas izaziva najviše pažnje je odgovorio:

 

- SDA koja je nakon 12 godina sada u opoziciji trudi se da svakodnevno stavlja ovu Vladu u fokus. Šestorka predano radi svoj dio posla i rijetko se dešavalo da se u ovako kratkom vremenskom roku završi dosta stvari i to je ono što privlači pažnju.

 

O tome da li bi se ovaj sistem koji postoji mogao narušiti je rekao kako bi to bila velika šteta, ali da nema nijedan razlog da se raspakuje.

 

- Mislim da ovaj novi koncept politike je preopasno raspakivati. No u politici je sve moguće, ali vjerovatno bi platili skupu cijenu na lokalnim izborima ukoliko bi došlo do toga - dodao je.

 

Pitali smo ga na koji način bi skupo platili a on nam je kazao:

 

- Nepricipijelna koaliranja se skupo plaćaju. Svi koji su pokušavali pratiti takav princip vidjeli su da ne ide. Na izborima je loše prolazila stranka koja je izlazila iz tog 'zagrljaja'. Vrlo je bitno zadržati principijelnost na političkoj sceni.

 

Na pitanje čime se trguje danas da bi se postigli politički dogovori kada je u pitanju vlast na državnom nivou je odgovorio:

 

- Zabrinjavajuće je što se i dalje radi na vještačkom izazivanju tenzija pa ih to stavlja u neku funkciju zaštitnika, a neko se uvijek upeca na takvu vrstu retorike. Povlače se nekakve apelacije u vezi promjene imena RS, pa priče o izbornom zakonu, pa o otcjepljenju, to su njihovi alati, ali ne vjerujem da su to neke trgovine.

 

Predsjedavajući Skuštine KS je za N1 komentarisao i da li je realno očekivati kandidatski status za BiH u ovoj godini.

 

- Nisam ekspert kad je riječ o vanjskoj politici, ali moj opšti dojam je da smo pokazali slabost u popuštanju ovog bošnjačkog dijela političke scene u kojima vam ministrica iz hrvatskog dijela, kantona sa hrvatskom većinom, pošalje odgovor u kojem kaže savim je normalno da imate dvije škole pod jednim krovom i Evropskoj uniji bukvalno kaže da bi se mogli ugledati na nas, i taj mehanizam koordinacije koji mora jednoglasno usvojiti takvu vrstu odgovora to usvoji u pošalje u Brisel. To su popuštanja ispod crvene linije koji su Bošnjaci dopustili da se njihov ponos i čast vrijeđa radi političkih poena. To će usporavati naš put u EU i daleko smo od ozbiljnog kandidatskog statusa - poručio je Konaković.

 

Pitali smo ga za mišljenje i u vezi autoputa Sarajevo-Beograd o čemu je kazao:

 

- Vrlo je jasno - sve što čujemo o autoputu je projekat Aleksandra Vučića koji je zaštitio interese Srbije, a Bošnjaci su zanemarili svoje interese. Benefit imaju Dodik i Čović - infrastrukuturalno se približava Srbija i RS. Ovo je neka vrsta izdaje a nijemo se šuti na ovo što diktiraju Dodik i Čović.

 

Pitali smo ga da pojasni kako je zamišljen Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju koji je pokrenuo.

 

- Ubijeđen sam da ćemo implementirati sve što smo obećali. Zatrpali smo Ministarstvo pravde. Dobra priča je oko supervizora koji će nadzirati proces zapošljavanja. Brzo ćemo formirati radne grupe. Zakon treba biti jednostavan - objediniće ono što čime se naše zakonodavstvo bavilo, i biće predviđene kazne za zloupotrebu funkcije, odnosno da se zapošljavaju članovi rodbine na nepotrebna radna mjesta - komentarisao je Konaković u Novom danu.

 

Konaković je u programu N1 pohvalio i premijera KS Edina Fortu zbog organizovanja proslave Dana nezavisnosti BiH, te istakao kako je patriotski koncept bio zanemaren.

 

Na pitanje da prokomentariše rad komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića je rekao:

 

- Iznenađen sam njegovim ponašanjem koje pokazuje stepen neprofesionalizma. Ja sam kao premijer zaštitio proces njegovog izbora i tada je to bio dobar izbor. Imali smo jako dobru komunikaciju, dobrih aktivnosti je provodio, ali kada je krenuo u tu političku dimenziju upao je u neku zamku i ne znam zašto se time bavi. Trebao je ponuditi stručnim ljudima da se bave politikom. Važno je napomenuti da se treba ispitati ko je doveo naoružane policajce pred zgradu Vlade kad se odlučivalo o radu Mevludina Halilovića, ko je organizovao ljude pod punom opremom da dođu. To je neprimjereno. Zaparalo mi je uši kada je govorio o pritiscima od članova Nezavisnog odbora. Komesar kojeg mi hoćemo treba da reaguje odmah, a ne kada dobije negativnu ocjenu.

 

Pitali smo ga i da li postoji mogućnost koaliranja sa drugim strankama kada je u pitanju Narod i pravda te nam je kazao kako neće biti integracija.

 

- Narod i pravda je postao prepoznatljiv brend, širimo se, krećemo u Srednjobosanski kanton, obnavljamo naša povjereništva u kantonima u kojima nas već ima. Biće saradnje, a u kojem obliku, to ne možemo prognozirati, ali ne vjerujem da će biti ujedinjavanja. Kada je u pitanju RS, apelujem na sve probosanske snage da se ujedine na tom političkom frontu i da shvate potrebe povratnika. U RS ćemo zagovarati probosanski blok, a na liste u FBiH idemo sami - istakao je Konaković za N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još