u nekim gradovima nije prodato

Porezna uprava FBiH: Prodata zaplijenjena imovina za 225.040,92 KM

Hronika04.03.19, 16:43h

Porezna uprava FBiH: Prodata zaplijenjena imovina za 225.040,92 KM
Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate

 

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Novi Travnik izvršio je prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika u ukupnom iznosu od 225.040,92 KM, zbog naplate dužnih javnih prihoda.   

 

Prodata je imovina poreznih obveznika dužnika i to "Jurčević" d.o.o Vitez u vrijednosti od 25.705,92 KM, ATP "Špedicija" d.d. Bugojno za 196.335 KM i imovina poreznog obveznika "Tomdar d.o.o. Kreševo" za 3000 KM. 

 

U Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik prodavana je i imovina poreznih obveznika dužnika "Auto kuća Buba" d.o.o Vitez,"Buba Commerce" d.o.o. Vitez, "Dekor" d.o.o. Vitez i "Samoborka-Vatrostalna" d.o.o. Busovača, PPUP "Grad prom" d.o.o. Travnik i "Nail" d.o.o. iz Donjeg Vakufa, ali je ostala neprodata jer nije bilo zainteresiranih kupaca. 

 

Finansijska sredstava koja su ostvarena od javne prodaje zaplijenjene imovine u zavisnosti od vrste dugovanja po osnovu javnih prihoda koje porezni obveznici dužnici nisu izmirili u propisanim rokovima, uplaćena su na račune vanbudžetskih fondova Federalnom zavodu PIO/MIO, Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnom zavodu za zapošljavanje i u budžete kantona i općina. 

 

Javna prodaja zaplijenjene imovine održana je i u Kantonalnim poreznim uredima Mostar, Tuzla, Sarajevo, Orašje i Bihać. Zaplijenjena imovina je ostala neprodata jer nije bilo zainteresiranih kupaca ili je za kupovinu imovine ponuđena cijena bila neprihvatljiva jer je bila znatno niža od procijenjene vrijednosti. 

 

- Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate. Međutim, u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se teško prodaje odnosno praksa je pokazala da za kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca. 

 

Ukoliko se i pojave zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih subjekata, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu - saopćila je  Porezna uprava Federacije BiH. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!