Privilegovana bogatašica ne zna šta je rad

Svi se rugaju Ivanki Trump - evo zašto je ispala glupa

Front02.03.19, 16:11h

Svi se rugaju Ivanki Trump - evo zašto je ispala glupa
Bijes reakcije javnosti nakon njenog iskazivanja neznanja imaju mnogo više smisla ako razmislite ne samo što je kritizirala, već i koga je kritizirala

 

 

Ivanka Trump ne zna što je to rad, ali to je samo polovica njenog problema. Druga polovica jest da Alexandria Ocasio-Cortez zna.

 

Starija kći Donalda Trumpa već je danima kritizirana jer je izjavila kako "Amerikanci u svojim srcima ne žele da im se nešto da", upravo suprotno, rekla je "žele raditi za oni što dobivaju". Upravo onako kako Ivanka Trump... nikada nije.

 

Nije niti čudno da komentari bogatašice i nasljednice o garantiranim poslovima s plaćama koje osiguravaju plaće s kojima se može preživjeti. Kritičari su se odmah nakačili na pasos iz njene biografije "Women Who Work" gdje ona tvrdi da je naučila vrijednost rada i dolara vodeći svoj štand s limunadom kojeg su na kraju subvencionirali očevi zaposlenici. Gotovo savršena parodija republikanske porezne politike.

 

Ali već svi znamo da je Trump razmažena, rođena sa zlatnom kašikom u ustima, i znamo da nije u stanju to sama prepoznati i osvijestiti. Bijes i volumen nedavne reakcije javnosti nakon njenog iskazivanja neznanja i nerazumijevanja imaju mnogo više smisla ako razmislite ne samo što je kritizirala, već i koga je kritizirala. Trump je koristila argument o poslovima kao zamjenu za Green New Deal koji se pak povezuje s Ocasio-Cortez.

 

Ako je Trump postala zaštitni znak i avatar današnje Republikanske stranke upravo iz istih razloga zašto se svi njenim komentarima rugaju, Ocasio-Cortez (AOC), zauzela je istu poziciju za demokratske pobunjenike. Odrasla je u radničkoj porodicii i sama je stvorila svoj put - osvajala je međunarodna takmičenja u nauci, konobarila je, i to ju je sve odvelo do Kongresa.

 

Šanse i brojevi su bili protiv nje. Dijete imigranata, manjina, latina. Pobijedila ih je i želi šansu da i drugi pobjede, samo u poštenijoj borbi. Republikanci to znaju, ali su tako u vlastitoj "limunada štand" ideologiji da njihov odgovor nije bio popeti se na razinu Ocasio-Cortez i argumentirati da su i oni zaradili ono što imaju i da žele da svi građani rade isto. Umjesto toga, srozali su AOC na svoj, niski, nivo praveći se kako ona nije još zaradila ništa.

 

alexandria-ocasio-cortez

 

Sjetite se, piše Washington Post, samo tvita koji pokazuje AOC u običnom crnom sakou sa običnim kaputom preko ruke ispod kojeg piše "ta odjeća ne podsjeća na nekoga ko se muči za svaki dolar". Ili slike njenog doma za kojeg su komentatori napisali da je u "krasnom kvartu i daleko od Bronx odgoja o kojem ona priča".

 

Čak i sada konzervativci sugeriraju kako je AOC zaposlila svog dečka u uredu, dok je on samo imao njenu mail adresu kako bi mogao pristupiti njenom kalendaru (standardna praksa). Ocasio-Cortez može naići na više problema s pritužbom od strane GOP-a koja je podnijela žalbu Saveznoj izbornoj komisiji navodeći da je njena kampanja ilegalno usmjerila hiljade dolara istom tom dečku, digitalnom savjetniku, kroz pomoćni PAC. PAC kaže da ga je angažirao za oglašavanje i pomoć u strategiji.

 

Trumpovsko ulizivanje privilegiranima još se jače vidi kad je suprotstavljeno s pravom "preko trnja do zvijezda" pričom dovoljno strašnom za Republikance da je bilo kako moraju potkopati. Iako se čini da je AOC pobijedila u bitci, još nije dobila rat.

 

Friška političarka je puno ranjivija no što se čini - baš zato jer je postala simbol poput Ivanke Trump. Autentičnost nije nešto što neko zaista očekuje od potomka lukavog i prepredenog tajkuna s Manhattana. A AOC bi se, kako stvari stoje, mogla zvati "autentičnost". A mnogo je teže zadržati imidž osobe koja uvijek radi za ono što dobije dok je na tebi sva pažnja. A sva je pažnja na AOC. Intervju nakon intervjua, provjera nakon provjere, Twitter svađa nakon Twitter svađe.

 

Fantastično se snalazi pod svjetlima reflektora, kao i Ivanka Trump. Njen je izazov to zadržati ali i nadodati istinski sadržaj kojeg Trumpova nema, a AOC uvijek tvrdi da joj je u srži.

 

Na saslušanju Michaela Cohena pitala je konkretna pitanja koja će biti krucijalna za nastavak priče. Bile je efikasna. Demokrati su je hvalili da je britka, jasna i uzor. U stvarnosti to bi trebalo biti normalno. Radila je što je morala raditi, i radila je za ono što je na kraju i dobila, kaže kolumna u Washington Postu.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!