Ne treba vam ni mikser

Kolač od samo tri sastojka gotov za čas

Lifestyle02.03.19, 14:57h

Kolač od samo tri sastojka gotov za čas
Za pripremu ovog kolača vam nije neophodan čak ni mikser!


Svima nam se ponekad desi da se gosti najave iznenada, pa gotovo u panici smišljamo čime da ih poslužimo. Evo idealnog recepta za te prilike “kad zagusti”, pa morate da žurite – treba vam oko pola sata da ga pripremite.

 

Sastojci:


250 grama putera
¾ šolje šećera u prahu
Dvije šolje brašna


Priprema:


U posudu stavite puter i mutite “mućkalicom”, pa dodajte šećer i dobro izmiješajte. Dodajte otprilike polovinu brašna, miješajte, pa dodajte drugu polovinu i izmiješajte – sipanjem brašna iz dva puta će se smjesa bolje sjediniti. Smjesa bi trebalo da izgleda poput mokrog pijeska.

 

Rukama tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u pleh, na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje. Polako pritiskajte tijesto rukama, kako biste ga ravnomjerno rasporedili u plehu, a zatim možete čašom da pređete preko, kako bi površina bila glatka i ravna. Nemojte previše da pritiskate, jer će se tijesto sabiti i kolači će biti tvrdi.

 

Pecite kolač oko 20 minuta na 160 stepeni Celzijusovih, pa izvadite pleh iz rerne i isjecite kolač na željeni oblik i veličinu. Vratite u rernu i pecite još oko osam do deset minuta ili dok površina ne dobije zlatnu boju.

 

Isključite rernu, otvorite je i ostavite kolač da se hladi u rerni najmanje sat vremena. Taj “zaostatak” toplote u rerni će dovršiti pečenje.

 

Po želji možete da pospete šećer u prahu, kokos, da narendate čokoladu…

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!