I DALJE SU SVE OPCIJE OTVORENE

Ko će sa SDA: Na jednoj strani DF, SDP, Naša stranka, na drugoj SBB, PDA, ASDA... Hoće li biti onako kako kaže Izetbegović?

Front01.03.19, 20:34h

Ko će sa SDA: Na jednoj strani DF, SDP, Naša stranka, na drugoj SBB, PDA, ASDA... Hoće li biti onako kako kaže  Izetbegović?
Dva politička bloka. Na jednoj strani DF, SDP, Naša stranka. Na drugoj SBB, PDA, ASDA. Ko će biti konačni partner i ući u vlast s SDA, HDZ-om i na državnom nivou SNSD-om. Da li će se blokovi raspasti, pa se postizati pojedinačni dogovori? Ili će pak biti onako kako predviđa lider SDA, Bakir Izetbegović

 

 

 

Od kraja prošle godine političari gotovo svakodnevno uvjeravaju građane kako će vlast na svim nivoima uskoro biti formirana i kako će sve institucije profunkcionisati. No, to se još ne dešava. Naime, osim pojedinačnih pregovora političkih delegacija i privremenih većina, ozbiljnijeg dogovora nema. Ko će kome biti privjesak, ko će popustiti, progutati sujetu, ko će koga i čime usloviti - priče su koje obilježavaju političku scenu u BiH proteklih pet mjeseci nakon izbora. A i danas su sve opcije za saradnju otvorene - o čemu govori i prilog N1.


Dva politička bloka. Na jednoj strani DF, SDP, Naša stranka. Na drugoj SBB, PDA, ASDA. Ko će biti konačni partner i ući u vlast s SDA, HDZ-om i na državnom nivou SNSD-om. Da li će se blokovi raspasti, pa se postizati pojedinačni dogovori? Ili će pak biti onako kako predviđa lider SDA, Bakir Izetbegović.


- Mislim da se koalicije postepeno same po sebi formiraju i dobija se jedna fizionomija zahvaljujući tome što stranke ljevice neće u koaliciju, neće da preuzmu odgovornost, neće zajedno s nama u ovom teškom i komplikovanom istorijskom momentu da preuzmu odgovornost da uđu u jednu tešku situaciju političku i kao što rekoh preostaju na kraju krajeva oni koji hoće bez obzira na međusobne odnose lidera u tim strankama koje to hoće, tako da polagano to kreće ka koalciji SDA i evo ove tri stranke koje predvodi SBB - kazao je Izetbegović.


Što se može nagovijestiti kroz glasanje o pojedinim odlukama na jučerašnjoj sjednici Parlamenta Federacije. Uz potpise SDA i HDZ-a, stoje i oni klubova SBB-a, PDA-a i A-SDA. Može li to značiti i novu većinu u Federaciji, bez SDP-a?


- Još uvijek ja ne vidim tu neku parlamentarnu većinu ali što ne znači možda da neće biti, ali dobro fino je ako se slože i oko zaključaka, dobro je i to, zajedništvo je bitno - kazao je Damir Mašić, zastupnik SDP-a 


No, stvari i dalje nisu potpuno jasne. Lider SBB-a, Fahrudin Radončić ima sljedeći stav:


- SBB je prejaka politička stranka, mi imamo izvanredan izborni rezultat iako su se svi trudili da kažu mi smo propali da bismo bili bilo čija rezervna opcija, prema tome mi mislimo da je ovo završena priča da SDA i DF idu zajedno da će se raspasti BH blok da je to tigar od papira - istakao je Radončić.


Prethodnih dana iz krugova DF-a stavovi i izjave o potrebi i vjerovatnoći koalicije s SDA. Ipak sve je donekle opovrgnuo lider stranke, Željko Komšić, koji također ne bi da bude, kaže rezervni igrač, nakon što su Naša stranka i SDP jasno rekli NE s SDA.


- Plašim se samo da ću biti privjesak tu politički u toj priči, toga se plašim, zašto ulaziti u vlast zbog pozicija ministarskih ovih, onih ako ne možete ništa uraditi, čemu to raditi. Zato ja kažem bilo je dobro da mi kao najjača politička grupacija uđemo u tu priču i diktiramo mi stvari ali ljudi to neće, ok - stava je Željko Komšić, lider DF-a.


U međuvremenu, HDZ i SNSD čekaju da konačni izbor napravi SDA. Za narednu sedmicu najavljen je i sastanak ove tri stranke. Možda tada budu jasnije i pozicije kada je riječ o međusobnim uslovljavanjima za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara.


Mada, član Predsjedništva Šefik Džaferović i dalje ostaje pri usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana, u zamjenu za zeleno svjetlo - imenovanje Zorana Tegeltije.


- Ja sam uvjeren da nema nijedne prepreke da Vijeće ministara imamo po zakonom predviđenom roku što znači da se odmah može imenovati mandatar pošto sve znamo. Neću da govorim o rokovima ali mislim da je u narednom mjesecu sasvim izvjesno da ćemo imati Vijeće ministara - poručio je Dragan Čović, lider HDZ-a.


- Ja mislim da svaki dan treba razgovarati da bi se došlo do dogovora i do sporazuma ja vjerujem da ti razgovori traju i da će se završiti i da će biti formirano Vijeće ministara bez odlaganja i bez uslovljavanja jer zapravo to nije ničiji interes u BiH - kazao je Nikola Špirić, SNSD.


Iako tvrde da uslovljavanja nisu u ničijem interesu, od njih niko i ne odustaje. Stoga, uz nemogućnost formiranja Vijeća ministara, u proteklih pet mjeseci, 42 zastupnika državnog Zatupničkog doma, sastala su se tek jednom. Na dan kada je Dom konstituisan.


Prilog N1 pogledajte ovdje.


(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!