S TUGOM DOČEKALA UŽASNU VIJEST

Peto, najstarije dijete iz porodice s Paga, smješteno u dom: 'Znala sam... Dok sam živjela u kući, šamari i uvrede bili su svakodnevica'

Hronika01.03.19, 20:15h

Peto, najstarije dijete iz porodice s Paga, smješteno u dom: 'Znala sam... Dok sam živjela u kući, šamari i uvrede bili su svakodnevica'
Malecka se znala požaliti da su je roditelji strpali u dom kako im ne bi smetala dok se iživljavaju nad ostalom djecom. I žalila je što s njom u Dom nisu otišle i sekice da se spase

 

 

Peto, inače najstarije dijete, žene uhićenog muškarca (54), a koja s njima ne živi već neko vrijeme, već je smještena u Domu za nezbrinutu djecu u Rijeci, s neopisivom tugom dočekala je vijest o svom bratu i sestrama koje je otac bacio s balkona obiteljske kuće na Pagu.


 Upućeni u problematiku nam kažu da je djevojka naslućivala loš ishod jer da “dok je bila u kući, šamari i uvrede su bili svakodnevica”, piše Jutarnji.hr.


- Ta najstarija kći jesenas je postala punoljetna. Znate, nije toj djevojčici bilo lako odrastati u disfunkcionalnoj obitelji. Dosta je provela u domu iz kojeg je često bježala. Malecka se znala požaliti da su je roditelji strpali u dom kako im ne bi smetala dok se iživljavaju nad ostalom djecom. I žalila je što s njom u Dom nisu otišle i sekice da se spase. Inače, kao obitelj na van djeluju veselo, a kako i ne bi kad su tolika djeca prava radost i veselje. Supruga uhićenog mi se znala požaliti da je s mužem sve teži suživot jer da mu djeca nisu prioritet, nego auti - rekla nam je obiteljska prijateljica supružnika.


U svom virovitičkom kraju otac četvero dječice ne slovi kao dobar čovjek. Oni koji ga poznaju od malih nogu otkrivaju nam kako je još kao dijete bio sklon nestašlucima koji su prerasli u netrpeljivost šire okoline. Tijekom rane punoljetnosti ogriješio se i o zakon.


- Krao je. Imao je bujnu maštu pa je i lagao do te mjere da sasvim okrene priču pa mu, onaj koji ga ne poznaje, povjeruje. Nije volio ni raditi pa je odlučio zarađivati kockanjem, ali mu ni sreća u kocki nije išla. Zapadao je u dugove pa su ga ljudi natjeravali po mjestu, čekali ga pred kućom, u ulici, zvonili mu na vrata što je izluđivalo njegove roditelje - kaže nam bivši susjed osumnjičenog muškarca kojem je laknulo nakon što se odselio iz virovitičkog kraja.


Davor Šanko, šef recepcije kampa, zgrožen je činom svog radnika.


- Kod nas je zaposlen od 1999. s  jednim kratkim prekidom. Nakon uzastopnih nekoliko noćnih smjena, od ponedjeljka je trebao biti slobodan narednih tjedan dana. Nije bilo indicija da s njim nešto nije u redu. Što se tiče njega kao radnika, bio je u redu, korektan, bez ikakvih prigovora na njegov rad. I nije točno da smo ga zaposlili kako bismo mu izašli u susret jer je imao četvero djece, već naprotiv, on je dobar radnik. Ovakav nečovječni potez koji je napravio osuđujemo - poručio je Šanko.


Kao što smo već izvijestili, zadarska policija je 54-godišnjaka kazneno prijavila zbog četverostrukog teškog ubojstva u pokušaju za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina do dugotrajnog zatvora. Otac četvero djece mogao bi teoretski završiti u zatvoru 50 godina, no pokaže li se da je bio neubrojiv, uopće neće biti poslan u zatvor već na psihijatrijsko liječenje.


Sasvim je izvjesno da će u prvoj fazi postupka biti osumnjičen za 4 pokušaja teškoga ubojstva. Teško ubojstvo jedno je od najtežih djela u našem kaznenom zakonu za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, a premda je to što je djelo ostalo u pokušaju olakotna okolnost, maksimalna kazna teoretski se može izreći i za pokušaj teškoga ubojstva. U ovome slučaju pokušaji ubojstva bit će okvalificirani kao teški iz najmanje dva moguća razloga - najprije dobi djece, a zatim načina na koji su ubojstva pokušana.


Premda je najveća zaprijećena kazna za teško ubojstvo ili pokušaj teškoga ubojstva 40 godina zatvora, odredbe o stjecaju kod kazni viših od 20 godina govore da se iznimno može osuđenika i osuditi na 50 godina zatvora. Uvjet za to je da broj barem dvije ili više pojedinačnih kazni dugotrajnoga zatvora prelazi 50 godina. Dakle ako primjerice za jedan pokušaj teškoga ubojstva dobije 25 godina zatvora, a za drugi 26, sud mu teoretski može izreći 50 godina zatvora. Ovo se sve naravno odnosi na to da je okrivljenik ubrojiva osoba.


Ubrojivost utvrđuju vještaci psihijatri. Smanjena ubrojivost ili, pak, bitna smanjena ubrojivost olakotne su okolnosti dok pak, neubrojiva osoba ne može biti osuđena jer se smatra da nije svjesna svojih postupaka. U tome slučaju osoba se mora uputiti na prisilno psihijatrijsko liječenje, a na kojemu mora ostati sve dok se ne procijeni da ta osoba više ne predstavlja opasnost za okolinu.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!