Intrigantna priča o ocu

Smiljanina porodica uvjerena: Ona nije ubila svoju sestru! Pojavila se nova verzija ubistva Jasmine Dominić

Hronika28.02.19, 11:58h

Smiljanina porodica uvjerena: Ona nije ubila svoju sestru! Pojavila se nova verzija ubistva Jasmine Dominić
Hoće li te osobe prilikom svjedočenja, na koje će svakako biti pozvani, uzeti blagodat, odnosno uskratiti odgovore na pitanja kojima bi mogli tereti svojega bliskoga srodnika, još je jedno od neodgovorenih pitanja.

 

Premda niko iz kruga porodice Srnec ne želi razgovarati s novinarima, neslužbeno doznajemo da neki članovi porodice u razgovorima s osobama kojima su se povjerili odbacuju mogućnost da je članica njihove porodice Smiljana Srnec kriva za ubistvo svoje sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno u škrinji u porodičnoj kući u Palovcu, piše Jutarnji.hr.


Kako se tijelo našlo u škrinji, je li neko za to znao i ko, zasad su, barem što se medija tiče, pitanja bez odgovora. Hoće li te osobe prilikom svjedočenja, na koje će svakako biti pozvani, uzeti blagodat, odnosno uskratiti odgovore na pitanja kojima bi mogli tereti svojega bliskoga srodnika, još je jedno od neodgovorenih pitanja. Ispitivanja još nisu počela - čeka se pravomoćnost rješenja o provođenju istrage protiv Smiljane. Međutim, malo-pomalo u javnost izlaze informacije koje slučaj mogu odvesti u jednom ili drugom smjeru.

 

Naime, osim samog ubistva, za istragu je jako važno utvrditi ko je živio u kući u vrijeme ubistva 23-godišnje Jasmine, kojoj se gubi trag 2000. godine. Trenutačno je to teško provjeriti najviše zbog toga što su i pokojni Martin Dominić i njegova supruga Katarina Dominić radili sezonski. On na gradilištima, a ona kao kuharica u Njemačkoj, kamo je otišla 1990-ih, te je zbog izbivanja iz kuće zbog dinamike posla teško rekonstruirati jesu li u tom određenom razdoblju oni boravili u kući. Iako se mještani zbog proteka vremena nisu mogli sjetiti detalja, izvjesno je da su pokojni Martin i njegova supruga oko dvije godine živjeli sa Smiljanom u kući u kojoj se nalazila i škrinja s tijelom ubijene Jasmine. To je bilo otprilike od 2011. do 2013. kada je Martin umro od raka. Prema sjećanju jednog od njegovih prijatelja, on se vratio u Hrvatsku 1980-ih i otad je radio po terenu u Puli, Rijeci te kratko u Njemačkoj. Otkako je saznao da je bolestan, stalno je živio u kući, a i njegova supruga u tom razdoblju više nije radila vani, nego se vratila kako bi bila uz muža. Dakle, u tom je razdoblju u kući živjelo ukupno sedam osoba: Smiljana sa svojim suprugom i troje djece te otac i majka.

 

- Nakon što se razbolio i umro, žena mu je otišla u Njemačku raditi za stalno, nije više radila samo sezonski - kaže jedan od dobrih poznanika pokojnog Fredija.

 

On smatra da policija još tokom prijave Jasminina nestanka nije odradila posao kako treba i sada se, kaže, sumnja okreće prema njezinu ocu za kojega svi s kojima smo u selu razgovarali imaju riječi hvale. No, među informacijama do kojih smo došli jest i ona da je policija, navodno, upravo u razdoblju između faktičkog i službeno prijavljenog nestanka Jasmine, tokom 2003. godine, imala intervenciju kod Martina Dominića zbog porodičnog nasilja. Doduše, ovu informaciju nigdje nismo mogli provjeriti službeno, a ako je istinita, bez samog razloga intervencije teško je taj događaj nedvojbeno povezati sa slučajem ubistva.

 

- Martin je Jasminu volio više od Boga. Znao je i reći da: ‘Ne daj Bože da umrem prije nego što je nađem’. On ju je stalno tražio i prvi je prijavio njezin nestanak, ali niko ga nije doživljavao - ispričao je jedan od mještana Palovca, koji također tvrdi da je Martin bio dobrica.

 

- Koliko znam, Jasmina i Smiljana su se dosta svađale, ali u svoja četiri zida, najviše zbog novca koji je mama slala iz Njemačke. Smiljana je puno kockala i tu je možda puklo - dodao je.


Većina mještana i dalje nije pričljiva. Na pitanje misle li da su roditelji (ili barem jedan od njih) znali za mračnu tajnu i čuvali je gotovo 20 godina, samo odmahuju glavom. Rijetki pričljivi u selu kažu da su čuli i priče da je ubistvo planirano te da je Smiljana sestru ubila na spavanju. No, kako sami uočavaju, postoje razne verzije jer selo konstruira razne priče koje su počele još 2000. kada je Jasmina posljednji put viđena. Već se tada, otkriva nam jedna od sada bivših stanovnica Palovca, pričalo da je Jasmina ubijena i da je majka možda nešto znala. Niko od naših sugovornika, koji su očekivano željeli ostati anonimni, ne zna ili se ne usudi iznositi jasne stavove, ali izražava sumnju da je neko Smiljani pomogao u prikrivanju.

 

- Ako joj je i neko pomogao u prikrivanju, to samo ona zna. Prava istina se vjerovatno nikad neće saznati - pomalo razočarano konstatira jedan Palovčanin.

 

(Jutarnji.hrDEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!