Ko je napravio propuste?

Komesar Halilović o slučaju Memić: Neka Državno tužilaštvo hapsi prvo mene!

Hronika26.02.19, 16:53h

Komesar Halilović o slučaju Memić: Neka Državno tužilaštvo hapsi prvo mene!
Ako postoji bilo šta, neka Državno tužilaštvo hapsi mene prvog, neka ne čeka sutra. Niko nije više od nas zainteresiran da se to riješi

 

Policijski komesar Mevludin Halilović na današnjoj press konferenciji govorio je o radu Uprave policije za 2018. godinu, ali i ocjeni Nezavisnog odbora njegovog rada kao i o slučaju stradanja mladića Dženana Memića čija smrt nije rasvijetljena već tri godine. Izvještaj Ad hoc komisije o slučaju Dženan Memić zaprimljen je nekoliko dana prije nego što nastupa apsolutna zastara za vođenje bilo kakvog postupka, kazao je Halilović.

 

- Isti dan sam dao Jedinici za profesionalne standarde u nadležnost koja je napravila plan da na osnovu tog izvještaja provede unutrašnje istrage protiv policijskih službenika koji se spominju u tom izvještaju. Radili su istrage i završili prije zakonskog roka koji je propisan pet mjeseci. Sve je to završeno za nepunih mjesec dana. Svaki izvještaj kako se završavao sam dostavljao Nezavisnom odboru – kazao je Halilović dodavši da je NO u maju mjesecu 2017. godine imao informaciju o svemu što se radilo. 

 

- Tražila se moja disciplinska odgovornost. Tu nema moje disciplinske odgovornosti. Ja u to vrijeme nisam bio policijski komesar, nisam bio uopšte uključen u taj predmet.  

 

Halilović je istakao da porodica Memić ima sva prava i da koristi sve metode, a ako se utvrdi da je neko nešto uradio u predmetu Memić Državno tužilaštvo je na potezu.

 

-  Ako postoji bilo šta, neka Državno tužilaštvo hapsi mene prvog, neka ne čeka sutra. Niko nije više od nas zainteresiran da se to riješi. Sve što ima u tom predmetu evo pozivam Državno tužilaštvo da krene večeras ako ima neka hapsi evo mene ko god je učestvovao. Tri godine se radi pod ručnom, pod stresom - kazao je Halilović. 

 

On je kazao da postoji odluka postupajućeg tužioca o obustavi istrage protiv nekoliko policijskih službenika jer nema krivične odgovornosti, a kada je riječ o disciplinskoj odgovornosti došlo je do zastare. Komentirajući da su neki od policajaca činovani i napredovali u službi Halilović je kazao da za napredovanje u službi nije prepreka disciplinski postupak i ocjena npr. dobar ali da se smanjuje broj bodova.

 

- Tvrditi drugačije je nepoznavanje propisa. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!