U toku pretresi na 22 lokacije širom BiH

Poznata imena 11 uhapšenih carinika u akciji SIPA-e: Priveden i rođak Nikole Špirića

Hronika26.02.19, 11:27h

Poznata imena 11 uhapšenih carinika u akciji SIPA-e: Priveden i rođak Nikole Špirića
Pripadnici SIPA-e danas su u okviru akcije kodnog naziva Brend uhapsili 11 uposlenika UIOBiH

 

U okviru akcije kodnog naziva Brend danas su uhapšeni carinski djelatnici na graničnim prijelazima Gradiška, Šamac i Orašje, osumnjičeni za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

Nezvanično, uhapšeni su Dejan Damjanović iz Banje Luke, Aleksandar Tucikešić iz Banje Luke, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca, Zahid Delić iz Odžaka, Virsan Zolotić iz Odžaka i Mato Delić iz Orašja, te Milan Špirić iz Banje Luke, koji je uposlen na Graničnom prelazu Gradiška i koji je u bliskoj vezi sa Nikolom Špirićem, potpredsjednikom SNSD-a.

 

Kako saznaje Oslobođenje, oni se terete da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od lica koja vrše uvoz roba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

 

U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih lica, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banje Luke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još