puhalo kao nikad

U Trebinju udari olujnog vjetra i do 92 kilometra na sat, upozorenje građanima da ne napuštaju objekte

Hronika23.02.19, 12:13h

U Trebinju udari olujnog vjetra i do 92 kilometra na sat, upozorenje građanima da ne napuštaju objekte
Ta jačina vjetra prema Boforovoj skali je devet i spada u olujne vjetrove, a bilo je, kako dodaju, i orkanskih udara

 

U Trebinju je protekle noći puhao olujni vjetar, čiji udari su dostizali više od 90 kilometara na sat. 

 

Na meteorološkoj stanici Trebinje izmjeren je najači udar vjetra (bure) od 25,5 m/s, odnosno 92 km/h rano jutros u 04.20 sati, podaci su entitetskog Hidrometeorološkog zavoda. 

 

Ta jačina vjetra prema Boforovoj skali je devet i spada u olujne vjetrove, a bilo je, kako dodaju, i orkanskih udara. 

 

Vjetar jačine osam Bofora već pravi štete na drveću i krovovima, a od devet može nanijeti štetu objektima, te čupati drveće. 

 

Jučer je tokom poslijepodneva vjetar jačao, tako da je uvečer i u noći puhao jak sjeverac, uz vrlo jake olujne udare i preko 65 km/h. 

 

U noći na subotu udari su bili i preko 90 km/h. Posebno je značajno da je srednja vrijednost vjetra bila visoka i da je konstantno velikom jačinom puhao dugi period vremena, saopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

 

Upozorenje Trebinjcima da ne izlaze iz objekata, preduzeća u pripavnosti

 

Iz Štaba za vanredne situacije u Trebinju, koji je u stalnom zasjedanju zbog olujnog vjetra koji je protekle noći zahvatio šire područje Trebinja, pričinivši ogromu štetu u cijelom gradu, preporučili su danas građanima da bez potrebe ne izlaze iz objekata. 

 

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić rekao je, nakon sjednice Štaba, da je preduzećima na području grada i ustanovama upućen poziv da budu u pripravnosti i stave na raspolaganje ljudstvo i mehanizaciju kako bi usljed olujnog vjetra zaštitili stanovništvo. 

 

Zbog problema s nestankom struje bit će upućen zahtjev "Elektroprenosu BiH" da pošalje mobilni tim koji bi pomogao ekipama "Elektro-hercegovine" da saniraju kvarove na mreži. 

Ćurić je potvrdio i da je aktivan požar koji se, usljed jakog vjetra, širi iz pravca Federacije BiH prema području Trebinja. 

 

Olujni vjetar je nanio štetu objektu gradskog bazena u izgradnji, u gradskom parku, na srednjoškolskom centru, te na brojnim privatnim objektima. 

 

Nadležne ekipe su na terenu i rade na sanaciji štete kako ne bi došlo do još većih oštećenja. 

 

Povrijeđenih osoba nema.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!