na današnjoj press konferenciji

Nezavisni blok nudi novu politiku: Evo šta je najavio Senad Šepić

Front21.02.19, 14:52h

Nezavisni blok nudi novu politiku: Evo šta je najavio Senad Šepić
Nezavisni blok ima izabrane kadrove na svim nivoima, podsjetio je

 

Nezavisni blok djelovat će kao opozicija na državnom i federalnom nivou, a zagovarat će i dalje sve od prioriteta za koje se zalagao u interesu građana i obećao biračima. 

 

To je na pres-konferenciji izjavio predsjednik te stranke Senad Šepić i dodao da Nezavisni blok nudi nove ideje, novu politiku prema građanima i resursima te nije od onih što u kampanji govore jedno, a nakon izbora rade sasvim drugačije od obećanog i još to nazivaju političkom sposobnošću a ne varanjem birača. 

 

Preko izabranih kadrova će se Nezavisni blok boriti za prioritete iz izborne platforme, najavio je predsjednik dodavši da je "dio kolega izabranih u Zastupnički dom Parlamenta Federacije odustao od ovih ideja", zbog čega se Šepić izvinio biračima na ovoj pres-konferenciji. 

 

Nezavisni blok ima izabrane kadrove na svim nivoima, podsjetio je. Neki od th ljudi bili su također učesnici pres-konferencije te najavili za šta će se, od prioriteta iz izborne platforme, zalagati u narednom periodu u njihovom parlamentarnom djelovanju, u interesu građana. 

 

Zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aida Baručija prije mjesec dana je pokrenula inicijativu za izmjene Zakona o akcizama koje bi nalagale usmjeravanje pet posto od ovih prihoda u fondove solidarnosti radi pomoći u liječenju oboljelih građana. Ona je pozvala kolege zastupnike u Parlamentarnoj skupštini da inicijativu stave na dnevni red što prije „jer je spašavanje ljudskog života vrednije od bilo koje pozicije u vlasti“. 

 

Baručija je također najavila inicijativu Nezavisnog bloka da Parlamentarna skupština zauzme stav prema kojem neće doći do povećanja tzv. poreza na potrošnju. 

 

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amer Obradović rekao je da samo nove politike mogu popraviti stanje u Bosni i Hercegovini, nikako aktuelna vlast, te će on, najavio je, Federalnom parlamentu predložiti zakon koji bi neoporezivi dio radničkih plaća, sa sadašnjih 300 KM podigao na 600 KM.

 

Drugo, Obradović će predložiti utvrđivanje minimalne otkupne cijene poljoprivrednicima za njihove proizvode jer smatra da niske otkupne cijene dodatno doprinose beznađu proizvođača posebno u lošim sezonama.   

 

Ministar privrede Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić, kadar Nezavisnog bloka, kazao je da u tom kantonalnom nivou djeluje stabilna koalicija od pet stranka među kojima je i njegova, te da je prvi put, u kantonalnom budžetu planirano zakonskih tri posto cjelokupnog iznosa za poticaj poljoprivredi. Kadirić se zalaže i za subvencije na kamate privrednicima, rekao je. 

 

Član Predsjedništva Nezavisnog bloka Faruk Hadžić tvrdi da se ta stranka zalaže za realizaciju ekonomskih mjera i u tom kontekstu traži donošenje zakona o smanjenju akciza jer je Zakon koji je uveden 2018. godine izvukao iz džepova građana oko 240 miliona, a nije urađeno mnogo od obećavane realizacije. 

 

Hadžić je također kazao da neoporezivi dio plaća treba povećati na 600 KM, a u perspektivi i na hiljadu jer trenutno, od oko 500.000 zaposlenih, pola od onih iz realnog sektora rade za 580 KM, te nije u redu oporezivati tako mala primanja.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!