Odmotava se klupko oko ubistva Jasmine Dominić

Smiljana Srnec je dvaput bila na poligrafu. Ispitivanje je oba puta prekinuto - evo zašto

Hronika20.02.19, 11:15h

Smiljana Srnec je dvaput bila na poligrafu. Ispitivanje je oba puta prekinuto - evo zašto
Smiljana je na poligraf bila upućena dvaput, prvi put 2005. godine, no oba puta ispitivanje je prekinuto, a ona ocijenjena - nepodesnom

 

Iako je proteklih dana u javnost puštena informacija po kojoj je Smiljana Srnec, sestra ubijene Jasmine čije je truplo pronađeno u škrinji, prošla poligrafsko testiranje, iz izvora bliskih istrazi Index.hr doznaje kako ona uopće nije bila u stanju da se nad njom provede poligrafsko ispitivanje te je ocijenjena nepodesnom, a ispitivanje je u obje situacije bilo prekinuto.

 

U terminologiji kojom se služe poligrafisti, nepodesne osobe su one osobe nad kojima je nemoguće primijeniti poligraf zbog mogućeg haosa u njihovim fiziološkim reakcijama, a to su, recimo, akutno alkoholizirane osobe ili osobe pod utjecajem opijata, ili pak osobe s jasno izraženim psihičkim poremećajima ili bolestima.

 

Izvor: Dvaput je bila na poligrafu

 

A prema Indexovim informacijama, Smiljana je na poligraf bila upućena dvaput, prvi put 2005. godine, no oba puta ispitivanje je prekinuto, a ona ocijenjena upravo takvom - nepodesnom. Iz kojeg tačno razloga, nije nam poznato.

 

Poligrafsko testiranje provodi se u tri faze – prva je predtestni razgovor tokom kojeg ispitivač, uzimajući anamnestičke podatke tipa imena, prezimena, dobi, mjesta stanovanja, itd, ujedno i procjenjuje ispitanika te odlučuje koju će vrstu testa nad njim primijeniti.

 

Druga faza je testiranje, kad se ispitaniku postavljaju pitanja koncipirana tako da na njih odgovara s da ili ne. Pitanja koja zanimaju istražitelje nazivaju se relevantnima, a složena su u testove u kojima, osim takvih relevantnih, ispitanik odgovara i na tzv. irelevantna pitanja (tipa je li sad mjesec februar) te tzv. kontrolna pitanja. Prosječni test ima desetak pitanja, od kojih svega nekoliko relevantnih. Svaki od testova ponavlja se više puta, a da bi se ocijenilo je li tokom odgovaranja ispitanik pokazao fiziološke znakove karakteristične za davanje lažnih odgovora analiziraju se reakcije iz svih testova. A reakcije koje poligraf mjeri su promjene u krvnom pritisku, dvije razine disanja, odnosno, plućno i trbušno te elektrodermalni otpor kože, odnosno mikroznojenje, provodljivost, itd.  

 

Treća faza poligrafskog ispitivanja je poslijetestni razgovor koji se obavlja s ispitanikom.

 

Iako je kod nekih osoba već i tokom predtestnog razgovora jasno da su nepodesne (pijani, drogirani, itd), kod jednog dijela ispitanika to postane očito tek kad samo testiranje započne, a njihove fiziološke reakcije, koje poligraf registrira u realnom vremenu, ukazuju na neku atipičnu promjenu. Naprimjer, osoba koja je neposredno prije testiranja popila jak analgetik, na sva će pitanja imati identičnu reakciju, što je poligrafistu jasan alarm da nešto ne valja. Naime, kod svih drugih ispitanika – osim upravo tih nepodesnih – dio postavljenih pitanja pod obavezno izazove emocionalnu, a onda i fiziološku reakciju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!