Ne dajte da vas sunce zavara

Zrak u KS i dalje zagađen: I dalje epizoda 'Pripravnost'

Hronika18.02.19, 16:44h

Zrak u KS i dalje zagađen: I dalje epizoda 'Pripravnost'
Iz Stručnog tijela apeluju na sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo da ispoštuju svoje obaveze kako bi se smanjilo zagađenje

 

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor je 17. februara ove godine, na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo epizodu "Pripravnost". 

 

Prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) za jučerašnji dan zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu i kretale su se od 56,3 µg/m3 na automatskoj stanici Vijećnica do 148,8 µg/m3 na automatskoj stanici Otoka. 

 

Današnje izmjerene prosječne vrijednosti ovog polutanta do 13.00 sati su na Vijećnici smanjene (40,25 µg/m3), dok su na ostalim stanicama povećane (Otoka 172,55 µg/m3, Ilidža 112,6 µg/m3, Ilijaš 192,60 µg/m3). 

 

Ostali praćeni polutanti nisu prekoračili dnevne granične vrijednosti. 

 

Kako navode iz Stručnog tijela, prema vremenskoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuju se stabilne vremenske prilike, sve do petka, kada se predviđaju slabe padavine i blag vjetar jačine 1-4 m/s. Ovakvo vrijeme će uvjetovati variranje koncentracije zagađujućih materija tokom dana, a očekivanja su da će rasti u jutarnjim i večernjim satima. 

 

Iz Stručnog tijela apeluju na sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo da ispoštuju svoje obaveze kako bi se smanjilo zagađenje, saopćeno je iz Press službe KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!