oproštajno pismo bh. ambasadora pri UN-u

Veleposlanik BiH optužio Komšića: Smijenio je svih 11 Hrvata koji su bili veleposlanici i konzuli - iz osvete!

Front16.02.19, 22:29h

Veleposlanik BiH optužio Komšića: Smijenio je svih 11 Hrvata koji su bili veleposlanici i konzuli - iz osvete!
Odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno njih 11, samo zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru - stoji u pismu veleposlanika Dronjića

 

Odlazeći veleposlanik BiH pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić u svom oproštajnom pismu koje je uputio glavnom sekretaru Antoniu Guterresu optužuje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za odmazdu prema diplomatama Hrvatima. 


Dronjić u pismu tvrdi kako je i njegova smjena rezultat Komšićeve odmazde te izražava žaljenje zbog okončanja mandata.


Pojašnjavajući razloge za vlastitu smjenu, u pismu navodi sljedeće: 


“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u oktobru prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u BiH, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno njih 11, samo zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja je duga preko 32 godine“, navodi, između ostalog, veleposlanik Dronjić u svom pismu.


Dodao je i da je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. 


Na kraju je izrazio zahvalnost za kratku saradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

 

veleposlanik-pismo

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još