VIDEO/ opasna politička igra

Kako je Predragu Kojoviću stavljena meta na čelo: Gdje je nestalo Sarajevo u kome nema mjesta za mržnju?!

Front11.02.19, 20:01h

Kako je Predragu Kojoviću stavljena meta na čelo: Gdje je nestalo Sarajevo u kome nema mjesta za mržnju?!
Otac Peđe Kojovića mjesecima je bio zatvoren u srpskom logoru, dok je njegova porodica ostala u Sarajevu - upravo ovako je reagovao Kojović po stoti put na slične navode koje je ranije slušao i u Skupštini KS, gdje je označavan i četnikom. Što se to dešava?

 

 

Nakon što je glavni odbor SDP BiH odlučio da neće ući u pregovore sa SDA, i zvanično je potvrđeno kako BH blok neće koalirati sa ovom strankom. Kao najveći krivac za one koji su priželjkivali ovo savezništvo nametnula se Naša stranka čiji su predstavnici posljednjih dana pod ogromnim pritiskom ali i kako kažu i organizovanim napadom. U međuvremenu počela su prepucavanja i unutar samog BH bloka.Politička retorika u Sarajevu, ocjenjuju analitičari, opasno se približila jeziku mržnje, gušenju pluralizama u javnom diskursu i djelovanju.


Sabina Čudić zastupnica je u Federalnom parlamentu i potpredsjednica Naše stranke. U politici je navikla na napade, oštre polemike, pa i podmetanja, no pritisci kojima je izložena proteklih dana, zajedno sa rukovodstvom Naše stranke, na najgori način svjedoče primitivizmu i nivou političke kulture u BiH, o čemu govori za N1.


- Kada predsjednik jedne stranke i bivši član Predsjedništva BiH izađe u javni prostor i kaže da je neko došao iz Srbije nakon rata, imenom i prezimenom prozove Predraga Kojovića, pri tome potpuno svjestan i dokazano svjestan u ličnom razgovoru nam je rekao da zna da to nije istina,sasvim je jasano da je to vid stavljanja mete na naše čelo. Da smo četnici, obavještajci, da radimo za Dodika, utišati nas negirati nas i na kraju krajeva to je jako opasna igra. Ako se meni sutra nešto desi ili gospodinu Kojoviću ili nekome od nas, zbog naše odluke da ne idemo u koaliciju sa ove tri stranke, ko će preuzeti odgovornost za ovu huškačku politiku - pita se Ćudić.


"Ako niste s nama, vi ste neodgovorni, kukavice koja ne prepoznaje važnost historijskog trenutka, i vaš patriotitam je upitan", ovo su samo neke od poruka koje su se mogle iščitati prethodnih dana u izjavama visokih dužnosnika SDA upućenih liderima BH bloka. Neke su bile suptilnije, a neke i ne...


- Dakle teritorija koju je branila Armija BiH, a politički SDA, tu se razvila demokratija. Jedno ozračje u kojem ove lijeve stranke postoje i mogu ovde, evo usred Sarajeva gospodin Kojović da kaže da je njegova istorijska misija, čovjek koji je došao iz Srbije nakon rata, da odstrani SDA - kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, gostujući na FTV-u.


Samo radi podsjećanja, otac Peđe Kojovića mjesecima je bio zatvoren u srpskom logoru, dok je njegova porodica ostala u Sarajevu - upravo ovako je reagovao Kojović po stoti put na slične navode koje je ranije slušao i u Skupštini KS, gdje je označavan i četnikom. Što se to dešava?


- Paradoks je u tome da SDA poziva Bh. blok da uđe u patriotsku koaliciju, istovremeno u javnom prostoru širi jezik mržnje. Pritom bukvalno crta mete na glavama nekih ljudi. Da živimo u standardiziranoj zemlji, gospodin Izetbegović bii zbog svoje laži bio natjeran da se već sutradan izvini - kazao je Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu.


Pokušaj da se patriotskim discipliniranjem natjera BH blok da uđe u pregovore sa SDA propao je, no podjele unutar samog bloka, ali i unutar stranaka nikada nisu bile dublje...


Video prilog i više detalja pogledajte na N1.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 81

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još