VIDEO/ Ekološki osviještene slastičarke

Pomoću 3D printanja otpad pretvaraju u slasne kolačiće: Dvije mlade poduzetnice mijenjaju svijet

Biznis Klub10.02.19, 19:10h

Pomoću 3D printanja otpad pretvaraju u slasne kolačiće: Dvije mlade poduzetnice mijenjaju svijet
Dvije mlade poduzetnice svoj projekt i intrigantan način promišljanja o rasipanju hrane predstavile su krajem prošle godine, a među njjihovim ciljevima je i pomoći restoranima da ponovno koriste otpadnu hranu

 

Svake se godine baci otprilike jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku potrošnju, od čega najviše voća i povrća, što je oko 1,3 milijarde tona.

 

No, Elzelinde Van Doleweerd i Vita Broeken, dvije holandske djevojke u svojim dvadesetima, pronašle su način kako otpad pretvoriti u jestivu hranu. Osnovale su tvrtku Upprinting Food i koriste 3D tehnologiju pomoću koje otpad pretvaraju u slasne poslastice. Pritom najviše koriste kruh jer je to broj jedan otpad u Holandiji.

 

Prvo naprave pastu od njega, dodaju razne začine te napune štrcaljku pastom koju potom ubrizgaju u 3D printer. Na kraju se ispeče i dehidrira otisnuta hrana, kako bi duže trajala, a finalni proizvod je hrskavi, ukusni zalogaj.

 

Dvije mlade poduzetnice svoj projekt i intrigantan način promišljanja o rasipanju hrane predstavile su krajem prošle godine, a među njjihovim ciljevima je i pomoći restoranima da ponovno koriste otpadnu hranu.

 

Kako piše Forbes, nedavno su nagrađene i nagradom "ECO Coin Award 2018", koju promovira nizozemska organizacija Next Nature Network u čast "izvanrednih ekoloških heroja za snažan i inovativan koncept koji bi doista mogao promijeniti svijet".

 

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!