Predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić nakon preglasavanja

Hoće li se tuzlanski SDP otcijepiti: 'Žao nam je što naša ideja nije prošla, ostaje nam samo...'

Front10.02.19, 14:49h

Hoće li se tuzlanski SDP otcijepiti: 'Žao nam je što naša ideja nije prošla, ostaje nam samo...'
Mi iz Tuzlanskog kantona, najjače SDP-ove organizacije i jedine koja je pobijedila na proteklim izborima, smo jednoglasno i na Predsjedništvu i Kantonalnom odboru bili za to da treba nastaviti pregovore i otvoriti mogućnost/vidjeti s kime se i da li može uopšte formirati vlast, kazao je Bijedić

 

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Enver Bijedić izjavio je danas kako je država Bosna i Hercegovina u aktuelnom trenutku važnija od bilo koje političke opcije, te da država treba da bude iznad bilo kakvih ličnih i partikularnih interesa, aludirajući na imperativ okupljanja svih državotvornih snaga.

 

Bijedić je kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi „Državotvorno okupljanje - Da, blok protiv - Ne“ ukazao na opasnosti i implikacije aktuelnih dešavanja u i oko BiH, upozoravajući kako ga ta situacija umnogome podsjeća na 90-te godine prošloga stoljeća.

 

Istovremeno, izrazio je očekivanje da se nemili događaji iz tog turbulentnog razdoblja neće ponoviti, ocijenivši to najgorom mogućom opcijom.

 

U tom se kontekstu, osvrnuo na ključne elemente koji karakteriziraju situaciju u regionu, odnosno neposrednom okruženju, navodeći da Hrvatska svoj privredni neuspjeh veoma vješto prebacuje u sferu politike i to u Bosnu i Hercegovinu, a da, s druge strane, masovni protesti/nemiri koji se događaju u Srbiji 'prijete' da se prenesu u našu zemlju, naravno, ukoliko to rukovodstvu istočnog susjeda bude odgovaralo.  

 

Bijedić smatra kako u kontekstu opasnosti koje dolaze iz dvije susjedne zemlje ne bi trebalo dozvoliti da se u BiH javi treći nacionalni blok koji bi se radikalizirao, te pojašnjava kako radikalizacijom srpskog i hrvatskog biračkog tijela može doći do neke vrste radikalizacije kod bošnjačkog biračkog tijela kao odgovora na spomenute namjere.

 

Stoga, podcrtava kako u našoj zemlji treba da postoji i četvrti - građanski stup, koji bi bio alternativa svim građanima Bosne i Hercegovine, precizirajući da je taj četvrti nenacionalni stup trebao da bude bh. blok sa svim patriotskim strankama.

 

- Taj četvrti stup bi bio alternativa svim ljudima koji misle da je država važnija od nacije i da država treba da se brani multietničnošću - kazao je Bijedić, podsjećajući kako je to teza koju on kontinuirano zastupa.

 

Dodao je i da se nada da će u mnogima od vlastitih procjena pogriješiti, te da neće biti u pravu, ako tvrdi „da postoji realna opasnost od nekih oružanih sukoba“,  istovremeno, izražavajući očekivanje da spomenute susjedne zemlje neće nastaviti određenu vrstu pritiska prema BiH, te da će bh. građani i narodi biti u stanju očuvati državu mirnim i demokratskim putem.

 

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH, „na kojem nije prošla/usvojena ideja o koaliciji sa SDA“, Bijedić je pojasnio da na sjednici GO SDP-a nije bilo govora o koaliciji sa SDA, nego da su razmatrana pitanja - da li da se ide u pregovore o formiranju vlasti, bez naglašavanja s kime, odnosno da se odbije rezolutno svaka mogućnost takvih pregovora.

 

- Mi iz Tuzlanskog kantona, najjače SDP-ove organizacije i jedine koja je pobijedila na proteklim izborima, smo jednoglasno i na Predsjedništvu i Kantonalnom odboru bili za to da treba nastaviti pregovore i otvoriti mogućnost/vidjeti s kime se i da li može uopšte formirati vlast - kazao je Bijedić, dovodeći to u kontekst očuvanja države i kreiranja četvrtog, građanskog stupa koji zemlju trebao dovesti u 'mirne vode'.

 

Izrazio je žaljenje što ta ideja nije prošla, podsjećajući da su demokratski preglasani te da ostaje da se povinuju odlukama/zaključcima GO SDP-a koje su obavezujuće za sve.

 

Na dodatni upit o tome - da li je upitna budućnost SDP-a, odnosno hoće li doći do cijepanja ili otcjepljenja tuzlanskog SDP-a, Bijedić je odgovorio da neće, te da ne postoji mogućnost bilo kakvog frakcionaštva unutar te stranke, odnosno da je jedinstvo SDP-a neupitno.

 

Prokomentirao je, ukratko, i upit u vezi s ponašanjem/ispadom Damira Nikšića tokom zasjedanja GO SDP-a, kazavši kako njegovo ponašanje najviše govori o njemu samom te da se očekuje da snosi sankcije od općinske organizacije kojoj on (Damir Nikšić) pripada.

 

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je u obraćanju uoči sesije kazao kako cjelokupne okolnosti s kojima se zemlja suočava podcrtavaju nužnost okupljanja svih državotvornih snaga u Bosni i Hercegovini, a radi suprotstavljanja disoluciji zemlje, hegemonizmu i paternalizmu prema njoj, odnosno očuvanja stabilnosti i mira.

 

Smatra da ideološke podjele i fragmentacija državotvornih političkih snaga ne bi smjeli nadići interese države i njenih građana za stabilnošću i mirom, naglašavajući odgovornost svih aktera političkog života u BiH za ukupno stanje.

 

- Insistiramo na tome da svako ponese odgovornost za mir i stabilnost u BiH, za otvaranje perspektiva i suprotstavljanje destruktivnim tendencijama - kazao je Kulenović, pozivajući uime Kruga 99 na okupljanje svih državotvornih snaga, koje ne žele ponavljanje situacije iz 90-godina prošloga stoljeća.    

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još