Olimpijada mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Sutra na Koševu svečano otvaranje EYOF-a, najvećeg sportskog događaja u BiH od ZOI '84.

Sport09.02.19, 14:01h

Sutra na Koševu svečano otvaranje EYOF-a, najvećeg sportskog događaja u BiH od ZOI '84.
Takmičenja će se odvijati na sedam borilišta - olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama

 

Na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" sutra će svečano biti otvoren Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

 

U narednih sedam dana trajanja "olimpijade mladih" za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu) borit će se 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja.

 

U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, zatim između  200 do 250 stranih gostiju - delegata, sudija, tehničkih  delegata,  zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija. U organizaciju takmičenja je uključeno više od 1.000 volontera.

 

Takmičenja će se odvijati na sedam borilišta -  olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

 

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine prije dva dana zvanično je predstavljen bh. olimpijski tim za EYOF, a za BiH će nastupiti 21 mladi sportista u pet sportova - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

 

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera - Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.  

 

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koja je na programu u nedjelju, 10. februara od 19.00 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase", odlukom Izvršnog odbora OKBiH, čast da nakon 35 godina olimpijski plamen u Sarajevu ponovo  upali imat će najbolja sportašica BiH - judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika  EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, uime trenera Nihad Bašić, a uime sudija Slaviša Lučić.

 

Zvanična maskota festivala je Groodvy - stilizovana grudva snijega.

 

Tokom EYOF-a ceremonije svečanog dodjeljivanja medalja nakon ukupno 31 takmičenja svakodnevno će biti organizovane od 19.30 sati na posebno izgrađenom podiju na prostoru na Ilidži.

 

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!