zločini u ključu

Interpol raspisao potjernicu za Zoranom Adamovićem

Hronika06.02.19, 15:36h

 Interpol raspisao potjernicu za Zoranom Adamovićem
Adamović je, kako stoji u optužnici koju je Sud BiH potvrdio prošle godine, vršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva učestvujući u njihovim ubistvima, prisilnom nestanku te drugim nečovječnim djelima

 

Interpol je raspisao potjernicu za Zoranom Adamovićem, nekadašnjim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa. 

 

Adamović je, kako stoji u optužnici koju je Sud BiH potvrdio prošle godine, vršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva učestvujući u njihovim ubistvima, prisilnom nestanku te drugim nečovječnim djelima. 

 

“U optužnici se navodi da je optuženi, skupa s drugim pripadnicima VRS-a, u ljeto 1992. godine učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Gornji Kamičak, da je učestvovao u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak”, saopćeno u januaru 2018. iz Tužilaštva BiH. 

 

U tom saopćenju navedeno je da je Adamović državljanin Srbije. 

 

Optužnica protiv Adamovića podignuta je i potvrđena u januaru prošle godine, a suđenje u ovom predmetu nije bilo počelo pred Sudom BiH. 

 

Države regiona ne izručuju osobe koje je za ratne zločine optužilo Tužilaštvo BiH, a u Srbiji se nalazi više od deset osoba koje je bosanskohercegovačko pravosuđe optužilo ili osudilo za ratne zločine. 

 

Među njima je i Novak Đukić, koji je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba. 

 

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH - zbog pogrešne primjene zakona - ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. 

 

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. 

 

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne, prenosi Birn.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!