foto/ otvorenje 'gradske šume' taman pred prvi maj

Niče novo izletište bogatog sadržaja nadomak Sarajeva: Šetnice, restorani, dječija igrališta, šadrvani... Zavirite!

Hronika06.02.19, 12:33h

Niče novo izletište bogatog sadržaja nadomak Sarajeva: Šetnice, restorani, dječija igrališta, šadrvani... Zavirite!
Gradske šume uključuju prirodne šumske površine u blizini naselja i gradova, a cilj im je povećanje kvaliteta života zajednice kroz ispunjavanje potrebe za rekreacijom, ekološkim i socijalnim aktivnostima

 

Park “Gradska šuma” koji se prostire na površini većoj od šest hektara sa uređenim stazama za šetnju, amfiteatrom, dječijim igralištem, spravama za vježbanje, šadrvanima, hladnjacima, restoranom i drugim sadržajima, bit će otvoren ovog proljeća u sarajevskoj općini Stari Grad. 

 

Udaljen svega 20-ak minuta vožnje od grada, na putu prema izletištu Barice, park “Gradska šuma” na Grdonju, ponudit će građanima brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a ulaz se neće naplaćivati. 

 

gradska-suma-4

 

Projekt realizuju Generalna direkcija za šumarsto Republike Turske i KJP “Sarajevo-šume“ uz podršku Općine Stari Grad koja je ranije izdala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, te finansirala kupovinu spremnika za vodu postavljenih na toj lokaciji i postavljanje javne rasvjete, a podršku je dalo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. 

 

gradska-suma-5

 

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa predstavnikom Generalne direkcije za šumarsto Republike Turske Huseyinom Hilesizom i direktorom KJP “Sarajevo-šume“ Nerminom Demirovićem kako bi se na vrijeme završile i posljednje pripreme pred otvaranje parka. 

 

gradska-suma-3

 

 - Dogovorili smo se da svečano otvaranje parka ‘Gradske šume’ bude 30. aprila kako bi građani mogli da ga koriste već od 1. maja kada će mnogi poželjeti da odu u prirodu. Ovaj park im zaista nudi sve - kazao je načelnik Hadžibajrić. 

 

gradska-suma-6

 

Ideja o gradnji ovog parka postoji već nekoliko godina, kada su iz Republike Turske izrazili želju da prvi put van granica svoje zemlje sagrade takav park. 

 

gradska-suma-7

 

Gradske šume uključuju prirodne šumske površine u blizini naselja i gradova, a cilj im je povećanje kvaliteta života zajednice kroz ispunjavanje potrebe za rekreacijom, ekološkim i socijalnim aktivnostima. Neki od primjera gradskih šuma koje su dosad izgrađene u Turskoj su Florya Ataturk šuma u Istanbulu, Meram u Konyi, Degirmenbogazi u Balikesiru i druge, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

 

(FENA/ Foto izvor: Općina Stari Grad Sarajevo/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još