Prethodnik ugasio cijelu kongregaciju zbog seksualnog ropstva

Papa Franjo priznao da svećenici seksualno zlostavljaju redovnice: 'Katolička crkva je svjesna problema'

Hronika06.02.19, 08:16h

Papa Franjo priznao da svećenici seksualno zlostavljaju redovnice: 'Katolička crkva je svjesna problema'
Prije nekoliko dana je vatikanski ženski magazin Women Church World osudio nasilje, rekavši kako u nekim slučajevima redovnice moraju abortirati djecu svećenika, što je nešto što katoličanstvo brani

 

Papa Franjo priznao je da su svećenici seksualno zlostavljali časne sestre te naveo kako se to i dalje dešava.

 

BBC javlja kao je papa Franjo rekao da je njegov prethodnik papa Benedikt morao ugasiti cijelu jednu kongregaciju redovnica koje su svećenici zlostavljali.

 

Smatra se kako je ovo prvi put da ja papa Franjo priznao da svećenici seksualno zlostavljaju redovnice.

 

Dodao je i kako Crkva pokušava riješiti taj problem, ali kako se on i dalje nastavlja.

 

Papa je o seksualnom zlostavljanju redovnica razgovarao s novinarima na Bliskom istoku. Priznao je kako svećenici i biskupi zlostavljaju redovnice, ali je rekao i kako je crkva svjesna toga problema te da radi na njegovom rješavanju.

 

“Papa Benedikt je bio dovoljno hrabar da ukine cijelu jednu žensku kongregaciju, koja je bila na određenoj razini, i to zbog ropstva u koje su žene ulazile u toj kongregaciji, ropstva koje je išlo sve do seksualnog ropstva, i to od strane svećenika ili od samog osnivača reda”, rekao je novinarima.

 

Dodao je i kako do ovoga dolazi ponajviše u određenim kongregacijama, najčešće novima te kongregacijama u određenim regijama.

 

Prošlog maja je globalna organizacija Katoličke crkve za redovnice obznanila kako je “kultura tišine i tajnosti” to što sprječava časne da progovore.

 

Prije nekoliko dana je vatikanski ženski magazin Women Church World osudio nasilje, rekavši kako u nekim slučajevima redovnice moraju abortirati djecu svećenika, što je nešto što katoličanstvo brani.

 

Časopis je rekao i kako je “MeToo" pokret doprinio tome da žene izlaze u javnost sa svojim pričama.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!