Foto / Cigla bez fasade odlazi u prošlost

Do novog doma za samo nekoliko mjeseci, a kvadrat manje od 1000 KM: Zašto su montažne kuće sve traženije?

Auto & Dom04.02.19, 12:00h

Do novog doma za samo nekoliko mjeseci, a kvadrat manje od 1000 KM: Zašto su montažne kuće sve traženije?
U odnosu na klasične zidane kuće ovakav tip gradnje može biti povoljniji od deset do dvadeset posto, no to nije uvijek pravilo

 

Izvor: www.webgradnja.hr

 

Zadnjih godina montažne kuće doživjele su pravi boom! 


Popularnost duguju kratkom roku izvedbe, energetskoj učinkovitosti i ekološkoj prihvatljivosti, povoljnijoj cijeni u odnosu na klasične, zidane kuće, manji su troškovi održavanja i promjene instalacija, te mogućih nadogradnji…


Što su montažne kuće?


Često slušate o montažnim kućama, no niste sigurni po čemu se zapravo razlikuju od ostalih kuća? 


Montažne kuće su objekti napravljeni od elemenata koji se izrađuju u kontroliranim tvorničkim uvjetima, i koji se na gradilištu samo montiraju. U proizvodnom pogonu izrađuju se drvena nosiva konstrukcija i kompletni zidovi. Sve se izrađuje u milimetar i zato je preciznost jedna od brojnih odlika montažnih kuća.


Mogu se kupiti kao tipski projekt, odnosno s gotovom dokumentacijom i proračunom troškova, ili se napravi individualiziran projekt, prema zahtjevima naručitelja. Upravo zato su i vrlo omiljene – mogu se „skrojiti“ u detalje prema vašim željama i potrebama. Birate stil kuće (klasičan ili moderan),  veličinu, katnost, broj soba…


Uz riječ montažna često se veže pojam niskoenergetska kuća. Projekti kuća sve se češće rade s ciljem da se stvori niskoenergetska ili pasivna kuća kako bi se uštedjela energija, a investicija imala dugoročnu isplativost.


Prednosti u odnosu na klasičnu gradnju


Želite li se brzo useliti u novi dom, ali istodobno biti sigurni u kvalitetnu izvedbu tada su montažne kuće pravi izbor za vas. Brzina gradnje svakako je njihova najveća prednost. 
Zanima li vas izvedba prema principu „ključ u ruke“ očekuje vas čekanje od samo nekoliko mjeseci. Od potpisa ugovora do gotovog objekta najčešće treba proći oko pet do šest mjeseci.

 

montazna-kuca1


Također, veliko olakšanje donosi činjenica da se ne morate zamarati s poslovima i obavezama koje se vežu uz klasičnu gradnju. Olakšana je izrada ili nabavka potrebne dokumentacije jer to obavlja većina tvrtki specijaliziranih za gradnju montažnih kuća. Tvrtke rješavaju gotovo sve, od koordinacije radnika pa do papira za kredit.


Šanse za nepredviđenim radovima i troškovima su minimalne, dok se kod klasične gradnje redovito oduži i sam rok izvedbe radova. 


Cijena montažne kuće


Pitanje financijske isplativosti montažnih kuća predmet je brojnih rasprava. 


U odnosu na klasične zidane kuće ovakav tip gradnje može biti povoljniji od deset do dvadeset posto, no to nije uvijek pravilo. Cijena ovisi o veličini objekta, katnosti, broju soba, opsegu radova…


Prosječna cijena niskoenergetske montažne kuće kreće se od oko 500 do 600 eura/m2. Želite li zaista kvalitetan objekt teško da ćete proći ispod 500 eura/m2. Treba spomenuti da u navedenim cijenama nisu uključeni zemljište i priprema temelja, priprema papirologije i dozvola, obrtnički završni radovi… 


U gradnju po sistemu visoki roh bau ulazi izrada kompletne projektne dokumentacije, montaža i proizvodnja svih konstruktivnih elemenata, izrada podgleda stropa i toplinske fasade, pokrov krovišta, ugradnja, ali i nabava vanjske stolarije te vanjskih i unutarnjih prozorskih klupica, nabava i ugradnja dimnjaka, izvođenje limarskih radova, nabava i ugradnja tavanskih ljestvi radi li se o prizemnici, te stubišta za katnice i kuće s potkrovljem, grubi razvod elektroinstalacija, podni i zidni razvod vodovoda i kanalizacije, energetski certifikat, transport konstruktivnih elemenata od mjesta proizvodnje do gradilišta (ovisno o lokaciji).

 

montazna-kuca


Princip gradnje „ključ u ruke“ obuhvaća sve radove koji se nalaze unutar razine visoki ROH BAU, toplinsko-zvučnu izolaciju podova s cementnim glazurama, nabavu i postavljanje parketa, zidnih i keramičkih pločica u interijeru, te kamenih ploča u eksterijeru (terase, balkoni, ulazne stepenice i podest), gletanje zidova i stropa te bojanje, fini razvod elektroinstalacija (prekidači, utičnice, razvodni ormarić), ugradnju sanitarija i sustava centralnog grijanja.


Mnogi se odlučuju na montažnu kuću zbog dugoročne financijske isplativosti, odnosno ono što se uloži bit će vraćeno kroz uštedu energije i niske troškove održavanja. 
Trajnost montažnih kuća je potpuno jednaka klasičnoj gradnji. Dakle, uz dobro održavanje rok trajanja je od 80 do 100 godina, kao kod bilo koje druge građevine.


Dvoumite li se između kupnje kuće i stana, klasične kuće i one montažne razmislite dobro o vlastitim mogućnostima, potrebama i željama. Montažne kuće svakako su odlična alternativa klasičnoj gradnji.


Pogledajte GALERIJU montažnih kuća. 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!