Kanibal iz Bihaća

Izmasakrirao i pojeo majku pa plakao u sudnici: Sabahudin Velić proglašen neuračunljivim za stravični zločin

Hronika02.02.19, 21:01h

Izmasakrirao i pojeo majku pa plakao u sudnici: Sabahudin Velić proglašen neuračunljivim za stravični zločin
Sjeckao tijelo raznim alatom da bi razdvojio meso od kosti l Velić se nije zaustavio te je ubio i psa, jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan

 


Sabahudin Velić smatra se neuračunljivim i nije sposoban da prati tok krivičnog postupka, kazao je jučer u sudnici Kantonalnog suda u Bihaću Jasmin Mešić, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koji zastupa optužnicu protiv kanibala koji je u septembru prošle godine u dvorištu porodične kuće u naselju Mahmić selo u Bosanskoj Krupi sjekirom ubio, a potom izmasakrirao svoju majku, piše Avaz.ba.

 

Ljubila ruke

 

Tim vještaka utvrdio je da Velić, koji se tereti za ubistvo, povredu mira pokojnika te za mučenje i ubijanje životinje, boluje od duševne bolesti psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

 

- Samim tim, nema ni krivične odgovornosti i ide se u proceduru koja je zakonom propisana za postupanje s ovakvim osobama – dodao je Mešić.

 

Velić koji je jučer plakao, kritičnog jutra je, prema vlastitom iskazu, rekao majci da mora prinijeti žrtvu, ali ne i kakvu i koga treba ubiti. Istog jutra, majka je rekla da je zadovoljna njime kao djetetom, nakon čega mu je ljubila ruke, a on joj je rekao da je voli.

 

Nedugo poslije, Velić je majci prišao sleđa dok je cijepala drva te je od nje tražio da mu da sjekiru, jer je to muški posao, što je ona i učinila. Potom je, bez ikakvog povoda, udario majku dva puta u predjelu glave i vrata, usljed čega je i preminula.

 

Nakon ubistva, otišao je da klanja da bi nakon toga tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga. Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao jedan dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je drugi dio zakopao u blizini kuće.

 

Slušao upute

 

Velić se tu nije zaustavio te je ubio i psa, jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao upute više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, vjerujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumiju u vjeru.

 

Utopila se djevojka

 

- Sabahudin je živio sam sa majkom dok su dva brata na radu u Njemačkoj i Sloveniji. Neko vrijeme je i on živio i radio u Sloveniji da bi po povratku u rodni kraj 2009. godine odbijao bilo gdje ići, jer nije htio da majku ostavi samu. Zbog svega toga je odbio otići i u Njemačku te se bavio poslovima oko kuće, živeći od očeve penzije, koju je naslijedila majka Nasiha – kazao je, između ostalog, Sabahudinov brat Fahrudin, koji je saslušan u svojstvu svjedoka.

 

Prije 13 godina, djevojka s kojom je bio u vezi, utopila se u Uni i od tada nije imao ni djevojku.

 

Prvi put pokazao emocije

 

Prvo ročište Velić je ispratio u suzama, za razliku od prvih dana i davanja iskaza, kad je bez evidentnih emocija prepričavao šta je uradio majci Nasihi. Kako saznaje Avaz, u zatvoru ne koristi lijekove i poštuje kućni red. Posljednjih mjeseci, koliko je u zatvoru, simptomi duševne bolesti su se ublažili.

 

- Sabahudin Velić boluje od šizofrenije, trajno je neuračunljiv i to zahtijeva njegovo liječenje i smještaj u odgovarajuću medicinsku ustanovu, što je i prijedlog Tužilaštva, čemu se odbrana ne protivi – kazao je advokat optuženog Velića.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!