Nakon SAD-a

Putin objavio rusko povlačenje iz INF-a

Front02.02.19, 12:41h

Putin objavio rusko povlačenje iz INF-a
Ruski predsjednik je istaknuo da, iako je ponuda Moskve da modernizira sporazum iz 1987. godine i "čini ga transparentnijim još za stolom", nikakvi novi razgovori neće biti inicirani s Amerikancima u pokušaju da se sporazum spasi

 

Predsjednik Vladimir Putin objavio je u subotu da se Moskva povlači iz nuklearnog sporazuma (INF) iz ere Hladnog rata nakon odluke Washingtona da suspenduje svoje učešće u sporazumu. 

 

Rusija će nastaviti da razvija projektile koji su prethodno bili zabranjeni na osnovu odredbi sporazuma. 

 

- Naš odgovor će biti mjera idenrična američkoj. Naši američki partneri kažu da prekidaju svoje učešće u sporazumu. Mi činimo isto - izjavio je Putin u Moskvi, misleći na sporazum INF. 

 

- Oni tvrde da provode istraživanja i probe (novog oružja) i mi ćemo učiniti istu stvar - izjavio je Putin tokom sastanka s mnistrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom

 

Ruski predsjednik je istaknuo da, iako je ponuda Moskve da modernizira sporazum iz 1987. godine i "čini ga transparentnijim još za stolom", nikakvi novi razgovori neće biti inicirani s Amerikancima u pokušaju da se sporazum spasi. 

 

- Sačekajmo dok naši partneri dovoljno sazriju kako bi održali smislene razgovore o toj temi, koja je ekstremno važna za nas, za njih i za kompletan svijet - kazao je ruski čelnik. 

 

U decembru je Trumpova administracija zaprijetila napuštanjem sporazuma, koji limitira nuklearne i konvencionalne projektile koji se ispaljuju s tla dometa između 500 i 5.500 kilometara u roku od 60 dana, ukoliko Rusija ne prekine njegovo navodno kršenje razvojem projektila 9M729 za koji Washington tvrdi da premašuje dozvoljeni domet. 

 

Moskva negira da krši sporazum i ponudila je multinacionalne obostrane inspekcije tokom propalih pregovora u Ženevi prošlog mjeseca. Washington je 1. februara zvanično potvrdio da bilateralni sporazum koji su potpisali Mihail Gorbačev i Ronald Reagan suspenduje na 180 dana. Washington je također zaprtjetio poptpunim povlačenjem iz sporazuma nakon tog perioda, prenosi Russia Today.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!