Komemoracija za cijenjenog profesora emeritusa

Na tužni skup došla i majka prof. Grebe: Otišao je heroj, Mostarac bez kojeg Sarajevo ne bi bilo Sarajevo...

Hronika01.02.19, 13:49h

 Na tužni skup došla i majka prof. Grebe: Otišao je heroj, Mostarac bez kojeg Sarajevo ne bi bilo Sarajevo...
Tužni skup brojnih poštovalaca ovog jedinstvenog čovjeka, posebno je dirnuo dolazak majke profesora Zdravka, profesorice Zlate Grebo

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Edina Kamenica

 

Porodica, prijatelji, kolege, pripadnici akademske zajednice danas su se na komemoraciji održanoj u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu oprostili od istaknutog profesora emeritusa Zdravka Grebe, koji je preminuo 29. januara.

 

Tužni skup brojnih poštovalaca ovog jedinstvenog čovjeka, posebno je dirnuo dolazak majke profesora Zdravka, profesorice Zlate Grebo, koja je sa Zdravkovom sestrom, suprugom, djecom, i ostalom rodbinom, dostojanstverno, do kraja, saslušala mnoge tople riječi upućene njenom brižnom sinu.

 

-Kao rektoru Univerziteta u Sarajevu, žao mi je što će buduće generacije studenata Pravnog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu ostati uskraćene za znanje, mudrost i iskustvo velikog profesora i aktiviste, rekao je na komemoraciji prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta, naglasivši da utjeha u ovim teškim trenucima jeste izuzetna akademska i građanska zaostavština profesora emertitusa dr. Zdravka Grebe:

 

-Uvjeren sam da će se mladi univerzitetski nastavnii i istraživači, kojima je bio mentor, u svom radu voditi vizijom i progresivnim idejama svog profersora, uvjeren sam da će misli i djelaiomiljenog profesora ostati vodiljom u postupanju i životu studentima bro nih generacija Pravnog fakulteta i UNSA, istakao je Škrijelj, naglasivši i svoju uvjerenost u to 'da će organizacije građanskog društva u čijem je osnivanju učestvovao, ili ih je podržavao, njegovati uspomenu na profesora i voditi se njegovom aktivističkom praksom.'

 

zdravko-grebo

 

U ovu zaostavštinu, rektor je ubrojao i Centar za interdisciplinarne studije i Evropski regionalni postdiplomski studij u oblasti demokratije i ljudskih prava za Jugoistočnu Evropu.

 

-Ovo je jedan od najtežih dana za kolektiv CIS-a, sve njegove profesore i saradnike i generacije studenata njegovih master programa, rekao je rektor Škrijelj, a skupu se vrlo emotivnim govorom obratila i prof. dr. Jasminka Gradašćević-Sijerčić, koja je, zapravo, danas imala najteži zadatak. Jer, kako u 15 minuta samo nabrojati neke elemente prebogate biografije prof. Zdravka Grebe, brojne njegove aktivnosti, kao profesora, kao aktiviste, kako navesti samo predmete koje je predavao, i gdje je predavao, u BiH i u cijelom svijetu, kako nabrojati nagrade koje je dobivao, kako navesti samo nazive njegovih preko sto naučnih i drugih radova, kako pomenuti samo najpoznatije mu knjige.

 

Prof. Gradaščević-Sijerčić je naglasila i to da je prof. Grebo bio jedinstvena pojava na ovim našim prostorima, ujedinjen u različitostima.

 

-Bio je pristupačan, iskren, kritičan ali i samokritičan, moderan ali i tradicionalan, Hercegovac i Bosanac, patriota i kosmopolita. Sa životne scene otišao je hrabar, dobar, otvoren i prijateljski nastrojen čovjek. U jednom dugom razdoblju rada, prof. Grebo nesumnjivo se potvrdio kao jedan od najpoznatijih stručnjaka u području filozofije i teorije prava i države u BiH i šire. Odgojio je brojne generacije mladih pravnika i bio je mentor u mnoštvu postupaka sticanja magisterija i doktorata nauka. Skoro svi današnji članovi akademskog osoblja Pravnog fakulteta u Sarajevu su studenti, a potom i saradnici prof. Grebe, naglasila je Gradaščević-Sijerčić.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/VIDEO: FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!