Na vanrednoj sjednici u Briselu o haosu u Venecueli

Evropski parlament priznao samoproglašenog predsjednika Guaida kao de facto šefa države: Maduru došao kraj?

Front31.01.19, 19:40h

Evropski parlament priznao samoproglašenog predsjednika Guaida kao de facto šefa države: Maduru došao kraj?
U saopćenju, nakon neobavezujućeg glasanja, parlament je zatražio od 28 vlada članica EU bloka da slijedi njegov primjer i prizna Guaida kao "jedinog legitimnog prelaznog predsjednika do održavanja novih slobodnih, transparentnih i kredibilnih predsjedničkih izbora"

 

Evropski parlament priznao je u četvrtak venecuelanskog samoproglašenog prelaznog predsjednika Juana Guaida kao de facto šefa države, pojačavajući međunarodni pritisak na dosadašnjeg predsjednika, socijalistu Nicolasa Madura.

 

Evropski poslanici glasali su s 492 glasa za, 104 protiv, uz 88 suzdržanih na vanrednoj sjednici u Bruxellesu u korist priznanja čelnika venecuelanskog kongresa Guaida kao prelaznog šefa države.

 

U saopćenju, nakon neobavezujućeg glasanja, parlament je zatražio od 28 vlada članica EU bloka da slijedi njegov primjer i prizna Guaida kao "jedinog legitimnog prelaznog predsjednika do održavanja novih slobodnih, transparentnih i kredibilnih predsjedničkih izbora".

 

Iako često optužuje Madura za kršenje demokratskih normi, Evropska unija je nervozna zbog presedana samoproglašenja, tako da je pokazivala nespremnost da slijedi primjer Sjedinjenih Država i većine latinoameričkih zemalja trenutnim priznanjem Guaida.

 

Evropski parlament nema ovlasti u vanjskoj polirici, ali sebe smatra zagovornikom ljudskih prava, prenosi Reuters.

 

VEZANI TEKST: Ko je Juan Guaido?

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!