Ispovijest velikog muzičara

Kako je Kornelije Kovač '93. sav prihod poklonio djeci u BiH: Sarajevo je moj grad, jedan telefonski poziv bio je presudan...

Nedjeljni magazin31.01.19, 11:51h

Kako je Kornelije Kovač '93. sav prihod poklonio djeci u BiH: Sarajevo je moj grad, jedan telefonski poziv bio je presudan...
- Zvao sam iz Španije neke svoje prijatelje iz Sarajeva tokom rata. Zvao sam Esada Arnautalića koji je živio u dijelu grada koji su gađali. Okrenuo sam telefon i razgovarao sa njim usred sveg tog pucanja - ispričao je Kornelije Kovač

 

 


U velikom intervjuu koji je poznati muzičar i kompozitor Kornelije Bata Kovač dao za magazin Nedeljnik, povodom koncerta Korni grupe (čiji je lider nekad bio) u Centru "Sava" u Beogradu, govorio je o ratu i Jugoslaviji, o saradnji sa brojnim zvijezdama bivše države, između ostalog sa Bregom, Čolom, Bajagom..., ali i o osudama zbog pjesme koji je napisao za Lepu Brenu.


U intervjuu se osvrnuo i na detalj iz 1993. godine, kada je bio u Španiji i kada je cijeli prihod od svog diska poklonio za djecu pogođenu ratom u BiH. Zašto je to tada uradio?


- Sarajevo je bilo grad mog početka. Svirao sam kratko sa Indexima. Zvao sam iz Španije neke svoje prijatelje iz Sarajeva tokom rata. Zvao sam Esada Arnautalića koji je živio u dijelu grada koji su gađali. Okrenuo sam telefon i razgovarao sa njim usred sveg tog pucanja - ispričao je Kornelije Kovač.


No, onda se desila i jedna neugodnost...


- A u Madridu sam učestvovao u TV emisiji u kojoj sam rekao da sam snimio disk čiji je prihod išao za djecu u Bosni. Taj disk je imao sve instrumentalne numere i samo jednu vokalnu pjesmu protiv rata. A od svih tih instrumentala bila je i čuvena tema "Igrale se delije". Bez teksta, samo melodija. I pojavi se tekst u španskim novinama u kome me napadaju upravo zbog te pjesme. Pobunile su se neke izbjeglice iz Bosne, kako mogu da stavljam četničku pesmu i kako me nije sramota. I zvali su me da objasnim kako sam to mogao da uradim, a ja im kažem: "Ljudi, kakva četnička pesma, to je melodijska linija nastala prije svih četnika i svega" - rekao je Kovač.


A o pikantnim detaljima saradnje sa ex-yu zvijezdama, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!