komentar stipe mesića

Deklaracija HNS-a je vraćanje na politiku Karadžić-Boban, treći entitet bi bio poguban

Front30.01.19, 08:44h

Deklaracija HNS-a je vraćanje na politiku Karadžić-Boban, treći entitet bi bio poguban
"Mene ta deklaracija nije iznenadila, s obzirom da se te pripreme za ovakvu vrstu manifestacije spremaju već dosta dugo" - kazao je Mesić

 

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić komentarisao je za Vijesti.ba deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju je u subotu u Mostaru usvojio HNS.


"Mene ta deklaracija nije iznenadila, s obzirom da se te pripreme za ovakvu vrstu manifestacije spremaju već dosta dugo. Međutim, kome može koristiti jedna takva deklaracija, jer ona je vraćanje na politiku Karadžić-Boban, koja nikome nije ništa dobro donijela“, kaže Mesić u razgovoru s Harisom Ljevom za Vijesti.ba

 

Mesić se osvrnuo i na prisustvo hrvatskog ambasadora Ivana Del Vecchia zajsjedanju HNS-a, iako je Hrvatska donijela odluku o njegovom povlačenju iz BiH nakon prisustva neustavnom obilježavanju „dana RS-a“ 9. januara.

 

„Na jednoj strani, Hrvatska je povukla Del Vechia, kada se pojavio na poslavi jednog datuma koji je datum početka razbijanja BiH, nakon tog datuma počinje rat u BiH, počinju ratni zločini, etničko čišćenje i genocid. Dakle, taj datum nije priznao Ustavni sud BiH i to je ilegalan datum i tu dolazi hrvatski ambasador i Vlada Hrvatske ga povlači. Međutim, tom istom događaju gdje se odlikuje čovjek za zločine koje je počinio u Šibeniku u proteklom ratu, prisustvuje Dragan Čović, tobože predstavnik hrvatskog naroda, što on ni u kom slučaju nije“, kaže Mesić i dodaje:

 

„Drugo, koja je to politika koja povlači ambasadora koji je prisustvovao jednom događaju koji je ilegalan, a u isto vrijeme se daje podrška Draganu Čoviću , koji je također prisustvovao tom ilegalnom skupu, koji se zove Dan Republike Srpske. Dakle, politika nije vjerodostojna“, navodi on.

 

Odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme nisu dobri, a uskoro će u Hrvatskoj biti održani predsjednički izbori. Na pitanje kako će se odvijati hrvatska politika prema BiH u narednom periodu, Mesić odgovara da je jedini isparav put usmjeravanje bh. Hrvata prema Sarajevu.

 

„Ne znam kako će se ta politika odvijati, a najkorisnije za Hrvatsku je da se rukovodi politikom koja orijentira bh. Hrvate na BiH, jer to je njihova domovina, i oni trebaju svoju politiku kreirati u Sarajevu u saradnji sa druga dva naroda i drugim građanima BiH“, smatra Mesić.

 

Bivši hrvatski predsjednik smatra da je politika prizivanja trećeg entiteta pogubna i nikome ne bi donijela dobro.

 

„Stvaranje trećeg entiteta ne vodi ničemu osim sukobljavanju, otvaranju nove mržnje, jer što bi dobili stvaranjem tog novog entiteta čemu, očito, ta pogrešna politika teži. Naime, dvije trećine Hrvata ostalo bi izvan tog entiteta, drugo, stvarao bi se entitet u kojem bi Dragan Čović imao vlast, a mislim da ne treba žrtvovati principe da bi čovjek, koji je prisustvovao jednom nelegalnom skupu, dobio vlast“, mišljenja je bivši prvi čovjek Hrvatske.

 

Mesić se na kraju pita kako to da niko ne postavi pitanje gdje su nestali Hrvati sa prostora današnje Republike Srpske.

 

„Kako to da svi ti borci za hrvatski entitet ne postave pitanje, a gdje je 220.000 Hrvata koji su etnički očišćeni iz RS-a, ne samo iz RS-a, nego i bosanske Posavine. Dakle, 220.000 Hrvata i preko 300.000 Bošnjaka, kako to pitanje niko ne postavlja, nego pitanje entiteta“, zaključio je Stjepan Mesić u razgovoru za Vijesti.ba.
 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još