POLITIKA SARAJEVSKE ČARŠIJE

Hvala BAKIRU: Dodik i opozicija u RS-u ni na slavama ne mogu zajedno, ali jedan čovjek godinama uspijeva da ih ujedini!

Front29.01.19, 22:21h

Hvala BAKIRU: Dodik i opozicija u RS-u ni na slavama ne mogu zajedno, ali jedan čovjek godinama uspijeva da ih ujedini!
– Hvala Bakiru što nas je ujedinio – rekao je poslije zajedničkog sastanka lidera u Srpskoj, predsjednik partije Ujedinjena Srpska, Nenad Stevandić

 

 


Bakir Izetbegović uspio je da, po ko zna koji put, spoji vlast i opoziciju u Srpskoj, te svojim inicijativama ujedini interese svih političkih lidera.


Gotovo da nema stvari oko koje su vlasti i opozicija u Republici Srpskoj saglasni, a sve dublje podjele prodrle su i do građana. Mnoge dobre inicijative opozicije prozvane su od strane vlasti, kao i obrnuto, a propalo je i mnogo, kažu stručnjaci, optimističnih prijedloga, piše Srpskainfo.


Kažu da vlast i opozicija ni na slavama ne mogu zajedno, međutim, jedan čovjek već godinama uspijeva da ih ujedini.


Lider SDA, Bakir Izetbegović, kao tadašnji član Predsjedništva BiH podnio je 2015. godine apelaciju za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS kojim se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik – Dan Republike.


Tim potezom, ujedinio je vlast i opziciju, koji su zajedno podržali referendum o 9. januaru – Danu Republike.


Poslije toga, lidere svih partija u RS, viđamo zajedno svakog 9. januara kako jednoglasno brane ovaj praznik.


“Posrnuli lider”


Posrnuli lider, kako ga nazivaju pojedini političari, i ove godine spojio je nespojivo, te inicijativom za ukidanju imena RS ponovo “natjerao” Vukotu Govedericu, Branislava Borenovića, Milorada Dodika, kao i ostale lidere stranaka, da se rukuju i zajedno traže rješenja.


– Hvala Bakiru što nas je ujedinio – rekao je poslije zajedničkog sastanka lidera u Srpskoj, predsjednik partije Ujedinjena Srpska, Nenad Stevandić.


Dok građani i pojedini političari komentarišu da jedino Izetbegović može da ujedini političare u Srpskoj, doktor političkih nauka Vlade Simović smatra da je homogenizacija društva usljed ovakvih inicijativa normalna pojava.


– U društvima koja su podijeljenja i koja imaju traume rata uvijek je jači faktor homogenizacije napad spolja nego potencijalni dogovor iznutra – kaže Simović za  Srpskainfo .


Dodaje da se ovo dešava i u razvijenim zemljama, ali da je BiH specifična jer nije dovoljno savladala svoju istorijsku lekciju iz demokratije.


– Zbog toga su kod nas mnoge inicijative pravno neutemeljene, a  mnoge su posljedica jedne dnevne „ad hok“ politike. Takve inicijative stvaraju nepotrebnu nestabilnost – kaže Simović.


Nastavak teksta te kako se još komentariše politika sarajevske čaršije u drugom entitetu, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još