reakcija sda povodom procedure usvajanja kantonalnog budžeta

Nakon što je za 'etničko čišćenje' Srba iz Sarajeva optužio SDA te se osvetnički obrušio na izvještaje, Konaković...

Front29.01.19, 18:04h

Nakon što je za 'etničko čišćenje' Srba iz Sarajeva optužio SDA te se osvetnički obrušio na izvještaje, Konaković...
Kako se, nadalje, navodi, "Konaković je znao da krši procedure, zakon i Ustav, bio je upozoren. Svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda"

 

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (KO SDA) Sarajevo oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem osuđuje ponašanje predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedina Konakovića, navodeći, između ostalog, "da je na insistiranje, prije svega, Konakovića usvojen budžet KS, mimo svih procedura...". 

 

- Nakon što je za 'etničko čišćenje' Srba iz Sarajeva optužio SDA, pokušao legitimizirati nepostojeći BHS jezik na štetu bosanskoga jezika, te osvetnički i iz najnižih pobuda obrušio se na pozitivne izvještaje javnih preduzeća u KS, Elmedin Konaković suočen sa padom povjerenja kod građana i naroda za koji kaže da ga predstavlja, u svom najnovijem javnom nastupu pokušava spinovati, optužujući SDA da 'ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava Univerzitet u Sarajevu koji je od ove godine na trezoru' - navodi se u saopćenju. 

 

 Kako se, nadalje, navodi, "Konaković je znao da krši procedure, zakon i Ustav, bio je upozoren. Svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda". 

 

- Umjesto da se Prijedlog budžeta po proceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da kako je to procedurama i zakonima predviđeno zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu Budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava - navode iz KO SDA. 

 

 Istovremeno, iz KO SDA podsjećaju, "da je na insistiranje, prije svega, Konakovića usvojen je budžet KS, mimo svih procedura, dakle protivustavno", te da su im na njihove  primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz NS-a savjetovali da se obrate Ustavnom sudu, što su i učinili.

 

 KO SDA navodi "da su se stvari otele kontroli", te da pokušavaju djelovati kako ne bi nastala još veća šteta. Iz SDA pozivaju sve one koji zajedno sa Konakovićevom strankom vladaju Kantonom Sarajevo da se na vrijeme ograde od njega.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još