konaković nakon novalićeve apelacije za ocjenu ustavnosti

Glavni razlog ovog postupka je što SDA nije u vlasti u KS, šokiran sam da se premijer FBiH smatra nadležnim da...

Front29.01.19, 15:08h

Glavni razlog ovog postupka je što SDA nije u vlasti u KS, šokiran sam da se premijer FBiH smatra nadležnim da...
Po njegovim riječima, sve je trebalo stati, jer "SDA više nije vlast u Kantonu Sarajevo", te da je to institucionalni politički pritisak za one koji rade u KS-u i pokušaj da se destabilizira jedna nova energija

 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i kantonalna ministrica pravde i uprave Lejla Brčić tvrde da premijer Federacije BiH nema ustavno pravo da podnese apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, odnosno da se zaustavi proces donošenja budžeta sve do okončanja sudskog postupka. 

 

Na pres-konferenciji povodom apelacije premijera Fadila Novalića Ustavnom sudu, ministrica Brčić je ustvrdila da Ustav FBiH u članu 10. stav 2.tačka 10. kaže da - pitanje  ocjene ustavnosti kantona ili, ustavnosti kantonalnog zakona može podnijeti samo premijer ili trećina zastupnika u skupštini, te da je iz takve odrednice jasno ko može podnijeti zahtjev. 

 

Brčić je istakla da je procedura prilikom utvrđivanja Nacrta budžeta za 2019.godinu u potpunosti ispoštovana, ali da nju iznenađuje to što je u apleaciji navedeno da bi donošenje budžeta nanijelo nesagledivu štetu, bez obrazloženja na koji način bi šteta mogla biti nanesena. 

 

Predsjedavajući Konaković je ukazao na važnost budžeta, koji je krovni dokument iz kojeg se finansira život u KS-u i od kojeg zavise projekti, boračka davanja, nadoknade, isplate za socijalna davanja i mnogo toga drugog u kantonu. 

 

Po njegovim riječima, sve je trebalo stati, jer "SDA više nije vlast u Kantonu Sarajevo", te da je to institucionalni politički pritisak za one koji rade u KS-u i pokušaj da se destabilizira jedna nova energija. 

 

"Radi se o apelaciji federalnog premijera Fadila Novalića koji traže da se zaustavi proces donošenja budžeta KS sve do okončanja sudskog procesa. Vi znate šta bi značio sudski proces. Budžet je krovni zakon i dokument iz kojeg se finansira život KS. Razlog je jer SDA nije vlast u KS. U bavljenju ovim poslom sam zaista šokiran da se pokazuje ovakav odnos prema procesima, ali prije svega nekompetencije pa se premijer FBiH smatra nadležnim da može apelirati Ustavnom sudu. Hoću da pošaljem ljudsku poruku za koju osjećam potrebu, da su ovo neljudski potezi. Ako ste spremni samo zato jer niste vlast zaustaviti budžet, to nije ljudski", kazao je Konaković.

 

Konaković je rekao da će sutra na sjednici biti donesen Prijedlog budžeta KS za 2019. godinu, kako je istakao, regularan i realan.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još