U 71. godini

Preminuo profesor Zdravko Grebo

Hronika29.01.19, 10:05h

Preminuo profesor Zdravko Grebo
Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine

 

Pofesor emeritus na Pravnom fakultetu Zdravko Grebo preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini. 



Na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina. 



Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija). 



Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu. 



Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine. 



Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravni  sistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994… 



Posljednji ispraćaj profesora emeritusa Zdravka Greba, kako saznaje Fena na Pravnom fakultetu, bit će u petak na groblju Bare. 



O ostalim detaljima će se više znati kasnije, rekli su u Dekanatu tog fakulteta gdje su Grebine kolege ostale zatečene viješću o smrti dugogodišnjeg kolege.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još