PATOLOGIJA DRUŠTVENIH MREŽA

Jezivo ubistvo na Jadranu - šta otkriva ubicin FB profil: Bio je tih i drag mladić, a onda je jedno jutro pozvonio komšiji na vrata...

Hronika28.01.19, 20:56h

Jezivo ubistvo na Jadranu - šta otkriva ubicin FB profil: Bio je tih i drag mladić, a onda je jedno jutro pozvonio komšiji na vrata...
Susjedi i prijatelji su u šoku jer kažu da se radi o susretljivom mladiću koji do sada, nije imao psihičkih problema niti se psihijatrijski liječio. Međutim, njegov Facebook profil otkriva drugu stranu priče...

 

 

U petak je Solin, miroljubivi antički gradić u blizini Splita, potreslo stravično ubojstvo. Luka Juretić (24), pristojan i drag susjed s gornjeg kata pozvonio je na vrata vremešnom bračnom paru. Otvorila mu je gospođa Senka (87) ne sluteći ništa, a on ju je upitao može li posuditi malo brašna. Pozvala ga je da uđe, no kada mu je okrenula leđa, Juretić ju je izudarao po glavi čekićem i batom. Starica je pala na pod i onesvijestila se. 


Zabrinuti susjed


Potom se obrušio na njena muža Vicenca (92) kojemu je zadao 13 udaraca, pet batom za meso, a sedam čekićem. Za kraj ga je probo nožem u trbuh, a nesretni je starac umro. Mladić je potom od svojih žrtava ukrao sitne dragocjenosti i vratio se u stan gdje je mirno sjeo za kompjuter i nastavio igrati videoigre. Kada je njegov stravični zločin otkriven, čak se spustio s ocem kako bi vidio što se dogodilo susjedima.


Srećom, gospođa Senka probudila se iz nesvijesti i identificirala svog napadača, a mladić je uhićen. Određen mu je istražni pritvor, a tereti se za teško ubojstvo 92-godišnjeg Vicenca Uvodića na okrutan i podmukao način i iz koristoljublja te pokušaj teškog ubojstva njegove 87-godišnje supruge Senke, piše Slobodna Dalmacija.


Susjedi i prijatelji su u šoku jer kažu da se radi o susretljivom mladiću koji do sada, doznaje Slobodna, nije imao psihičkih problema niti se psihijatrijski liječio. 


Međutim, portral 100posto.hr načinio je analizu Facebook profila Luke Juretića koji je otvoren pa se njegove objave mogu pratiti i do devet godina unazad, i može se primijetiti određena patologija u objavama.


Na svome računu Juretić je uglavnom objavljivao linkove na pjesme omiljenih mu bendova, kao i isječke iz filmova. No, kao tinejdžer, 2011. godine, Juretić je nekoliko puta na svome zidu koji je javan pa ga može pročitati svatko, napisao kako će se ubiti. Pisao je to, izgleda, kako bi probudio sažaljenje djevojke koja ga je namjeravala ostaviti i tako manipulirao njome. 


U manje od pola sata 20. travnja 2011. Juretić je tri puta za redom napisao:


„Ja ću se stvarno ubiti“, potom (kada je vidio da nema dovoljno reakcija prijatelja na Facebooku), „Ja ću se majke mi ubiti“ te na kraju „Zbogom svijete, sad se stvarno idem ubiti“. Samo dva dana kasnije izveo je novu, nezapamćenu manipulaciju. „Ovako, recite XY da ću se ubiti ako mi ne da priliku da se pomirimo“, napisao je Juretić te objavio puno ime i prezime djevojke koja je 'krivac' njegovom tobožnjem suicidu.


Šta otkriva FB profil solinskog ubice te šta o svemu kažu psiholozi, čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!