Sud Bosne i Hercegovine

Potvrđena optužnica Babiću, Bilbiji i Adamoviću za ratni zločin u Prijedoru

Front28.01.19, 16:45h

Potvrđena optužnica Babiću, Bilbiji i Adamoviću za ratni zločin u Prijedoru
Pri tome je vršen napad na civilno stanovništvo na području Ljeskara i zaseoka Bukvik i okolnih mjesta i to ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i drugim nečovječnim djelima slične prirode preduzetim u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda i narušavanja zdravlja

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 14. januara optužnicu koja optužene Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Suda BiH. 

 

U optužnici se, navodi da su optuženi u vremenskom periodu od 30. aprila 1992. godine do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policijskih i paravojnih jedinica Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo općine Prijedor, znajući za takav napad, Ranko Babić u svojstvu Kapetana I klase Ljubijskog bataljona, Bratislav Bilbija u svojstvu potporučnika, a Đuro Adamović u činu vodnika vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine (kasnije Vojske Republike Srpske), učestvovali, pomagali i poticali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području naselja Brdo, Hambarine, Rakovčani te Ljeskare i zaseoke Bukvik okolnih mjesta u općini Prijedor, na vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj osnovi. Pri tome  je vršen napad na civilno stanovništvo na području Ljeskara i zaseoka Bukvik i okolnih mjesta i to ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i drugim nečovječnim djelima slične prirode preduzetim u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda i narušavanja zdravlja, navodi se u saopćenju Suda BiH. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!