Član Predsjedništva BiH optimista

Džaferović: Očekujemo da u toku ove godine BiH dobije kandidatski status

Front28.01.19, 15:19h

Džaferović: Očekujemo da u toku ove godine BiH dobije kandidatski status
Džaferović kaže da su odgovori na dodatna pitanja praktično finalizirani u BiH, te da je ostalo da se prevedu na engleski jezik i obave još neke tehničke stvari

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je predstojeća posjeta Briselu prva službena posjeta članova državnog predsjedništva od kako su imenovani te da je vrlo važno da idu upravo u Brisel, gdje se nalazi sjedište i Evropske unije i NATO saveza. 

 

- Ovo je poruka Predsjedništva BiH da želimo graditi evropski put naše zemlje i da ga gradimo što je moguće brže. Ova zemlja što prije treba da postane članica Evropske unije i NATO saveza, jer realizacijom ta dva naša vanjskopolitička opredjeljenja mislim da ćemo imati stabilniju scenu i u BiH i da ćemo brže izaći iz ovog stanja u kojem se BiH nalazi - naveo je Džaferović. 

 

On očekuje "da dobijemo one signale koji jedino mogu doći od Evropske unije, a to je da se u BiH, prije svega, poštuje vladavina prava kao elementarni princip na kojem je utemeljena Evropska unija".    

 

Džaferović kaže da su odgovori na dodatna pitanja praktično finalizirani u BiH, te da je ostalo da se prevedu na engleski jezik i obave još neke tehničke stvari. 

 

- BiH je praktično završila odgovore na ova dodatna pitanja i mi idemo s tom viješću da je BiH praktično završila taj proces. Očekujemo da u toku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije kandidatski status - istaknuo je Džaferović. 

 

Po njegovim riječima, EU je odlučila da prema BiH, još u decembru 2014. godine, "ima nešto brižljiviji odnos kada je evropski put BiH u pitanju". 

 

- Očekujemo da se zbog ukupne situacije koja je ovdje u BiH taj brižljiviji odnos nastavi i da se on iskaže koz dodjelu statusa kandidata našoj zemlji u toku ove godine, što je moguće prije. To je posao kojeg treba da radimo ovdje, u našoj zemlji - smatra Džaferović. 

 

Kaže da očekuju mišljenje Evropske komisije u kojem će "sasvim sigurno biti utvrđena potreba brojnih reformi koje treba da sprovodimo u ovoj zemlji i da se onda, ugradivši elemente tog mišljenja i reforme koje će trebati provoditi u programe rada parlamentarnih većina na raznim nivoima, posvetimo tim pitanjima". 

 

- Dakle, da radimo reforme u ovoj zemlji - zaključio je Džaferović.      

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!