retrospektivna izložba bh. fotografa

U Foto galeriji Jelićeva prikazano bogatstvo bh. fotografije

Kultura26.01.19, 20:28h

U Foto galeriji Jelićeva prikazano bogatstvo bh. fotografije
Nakon ove prve retrospektivne izložbe cilj je napraviti fundus koji će biti u galeriji, a zatim otvoriti i biblioteku te arhivu, što treba, kako poručuju autori, imati svaka država, pa i Bosna i Hercegovina

 

U Foto galeriji Jelićeva večeras je otvorena retrospektivna izložba bh. fotografa. 

 

- Prikazane su fotografije 18 autora različitog fotografskog senzibiliteta. Na ovaj način donirali su po jednu fotografiju razvoju fundusa bh. fotografije – rekao je umjetnički rukovodilac galerije Dženat Dreković. 

 

Uz njega mnogobrojne posjetioce pozdravio je direktor Centra kulture i mladih Armin Omerović govoreći da ga ohrabruje činjenica da je u protekla tri mjeseca kroz ovu ustanovu prošlo 10.000 građana. 

 

- To je naša vizija da građanima ponudimo bh. proizvode i da znaju da je neko prepoznao vrijednost umjetničkih djela u ovom slučaju fotografija - kazao je Omerović. 

 

Različitim pristupima umjetnosti bh. fotografa Emila Grebenara, Kemala Hadžića, Mladena Pikulića, Almina Zrne, Milomira Kovačevića, Zijaha Gafića, Ervina Berbića, Amera Kapetanovića, Ivana Hrkaša, Harisa Čalkića, Midhata Poturovića, Andrije Vrdoljaka, Jure Vukadina, Imrane Kapetanović, Mitra Simikića, Jasmina Brutusu te Velije Hasanbegovića i Dženata Drekovića na večerašnjoj izložbi predstavljena je evolucija bh. fotografije kroz jedno određeno vrijeme.   

 

Nakon ove prve retrospektivne izložbe cilj je napraviti fundus koji će biti u galeriji, a zatim otvoriti i biblioteku te arhivu, što treba, kako poručuju autori, imati svaka država, pa i Bosna i Hercegovina. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!